John Cockerill Defense с нов успешно тестван прототип на купол от второ поколение

Новата разработка на белгийската компания, която произвежда куполи и оръжейни системи, може успешно да бъде интегрирана и с българските БТР-и и БМП1 при евентуална модернизация на техниката

OFFNews Последна промяна на 13 февруари 2020 в 20:31 2502 1

Белгийската отбранителна компания John Cockerill Defense обяви, че частното й начинание - оръжеен купол от второ поколение (PWS Gen 2), успешно е преминал всички необходими изпитания в края на 2019 г. и вече е с технологична готовност от ниво 7. Това означава, че новата разработка на компанията вече е оперативно демонстриран прототип.

Според Саймън Хей, главен маркетинг директор на John Cockerill Defense, куполът вече е преминал успешно изпитания по време на бойни стрелби, монтиран на френски бронетранспортьор Arquus Vehicule de l’Avant Blindе (VAB) 6×6 Mk 3.

„Зададените цели бяха успешно прехванати, докато платформата е в движение, показахме отлични резултати и при последваща стрелба в движение по подвижни цели“, уточни Хей.

По време на изпитанията PWS Gen 2 е оборудван с 25 мм оръдие M242 с двойно подаване на Northrop Grumman, сдвоено със 7,62 мм картечница, монтирана отляво. Компютъризираната система за управление на огъня на John Cockerill Defense, която включва метеорологичен датчик на мачта, беше свързана с френска стабилизирана панорамна система за наблюдение и прицелване на SAFRAN с дневен/нощен канал, и безопасен за очите лазерен далекомер.

В края на 2019 г. бе показан пълномащабен модел на PWS Gen 2, монтиран на най-новия индонезийски бронетранспортьор PT Pindad Komodo 4×4. Системата беше демонстрирана и на потребителската конференция Bushmaster 2019 в САЩ, на платформата M-ATV 4×4 на Oshkosh Defense.

По думите на Саймън Хей, основна характеристика на PWS Gen 2 е нейната гъвкавост към различните изисквания на потребителите. “Например, броневата защита е проектирана така, че да позволява интегриране на различни видове оръжия, вариращи от стабилизирана 12,7 мм картечница до 20 мм, 25 мм или 30 мм оръдие “, коментира Хей. Куполът е необитаем, а достъпът в него е през вътрешен люк за презареждане или ръчна стрелба.

Отдясно на купола може да се монтира установка за противотанкови ракети или неуправляеми ракети за поразяване на цели извън обхвата на основното въоръжение на PWS Gen 2. Успешните изпитания на най-новата станция показват, че компанията вече може да предложи на потенциалните клиенти гама оръжейни системи, които могат да бъдат оборудвани с широк спектър оръжия, вариращи от 12,7 мм картечница до 105 мм оръдие с висока балистика. Новият купол може успешно да бъде монтиран и на машините на въоръжение в България – БМП1 и БТР 60ПБМД1, при евентуално решение на българската страна да модернизира и подобри възможностите на техниката, с която разполага.

Компанията има серийно производство на своето семейство куполи с двучленен екипаж Cockerill 3000, с C3030 (30 мм) и C3105 (105 мм) за инсталиране на канадската лека бронирана машина (LAV) 8×8 на General Dynamics Land Systems за износ. Куполът на C3105 също ще бъде монтиран на първата партида от 18 серийни средни танкове FNSS / Pindad Harimau Tiger.

Белгийската компания разработва, произвежда и интегрира куполи и оръжейни системи за бронирани машини. С 200-годишна история зад гърба си, John Cockerill Defense е един от водещите производители в сектора. Компанията участва с предложение в процедурата за модернизация на българските Сухопътни войски съвместно с френската отбранителна компания Nexter Group.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

1

Стефан

13.02 2020 в 23:31

А виж, дали ще станат толкова лесно на БТР-60 и на БМП-1, не е факт. Но все едно, е голямо насапунисване на тукашните пиджаци, които от движение бяха захвърлили тоя вариант(((