ЕС няма как да глоби Facebook за скандала с 'Кеймбридж Аналитика'

OFFNews 26 март 2018 в 15:06 2439 2

Снимка Pixabay

От 25 май в ЕС влизат в сила допълнителни правила за защита на личните данни, съобщи днес говорител на Европейската комисия, попитан за становище по случая с "Кембридж Аналитика". Говорителят уточни, че тези нови правила няма да могат да бъдат приложени в този случай, защото влизат в действие след събитията, съобщава БТА. По новите правила дружествата ще може да бъдат глобявани от ЕК с до четири процента от световния им годишен оборот.

ЕК е получила уверение от властите в САЩ, че проверяват случая, води се кореспонденция. Злоупотребата, ако се потвърди, е неприемлива, коментира говорителят. Личните данни не може да се използват без съгласието на потребителите, добави той. 

В същото време британското правосъдие разреши на британския регулатор за защита на личните данни да претърси офисите на аналитичната компания "Кеймбридж Аналитика". Тя е обвинена, че се е сдобила неправомерно с данните на милиони потребители на социалната мрежа Фейсбук без тяхното съгласие, предаде Франс прес.

Разрешението е предоставено от Висшия съд на Лондон и позволява на регулаторния орган, отговарящ за защитата на личните данни, да "претърси сървърите" на компанията и да "извърши проверка на данните".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8713

2

КИро

26.03 2018 в 15:53

това да не ви е крива краставица