Журналист се внедри в Ислямска държава

OFFNews 13 август 2015 в 09:28 7135 1

"Ислямска държава" вече е във Великобритания - това установи проникнал в групировката журналист от "Скай нюз", пише "Комерсант". Репортерът успял да се свърже с джихадистите, като се представил за доброволец. Контактите му с бойци от ИД показали, че групировката вече не агитира британски доброволци да се бият в Сирия на нейна страна, а им препоръчва да извършват атентати в собствената си държава, като им осигурява необходимата помощ. 

Ислямистите твърдят, че в Обединеното кралство вече действат неколцина въоръжени терористи. Журналистът създал в интернет два фалшиви акаунта - мними "доброволец и доброволка" от Великобритания търсели начин да се присъединят към ИД в Сирия. Клъвнали двама вербовчици от т. нар. кибернетичен халифат - 21-годишният бивш хакер Джунаид Хюсеин от Бирмингам и жена му Сали Джоунс.

Американската "Сикрет сървис" включила Хюсеин в първата петорка терористи от ИД, които трябва да бъдат ликвидирани, посочва вестникът. Репортерът успял да заблуди ислямистите, че имат работа с реални доброволци, но вместо покана да заминат за Сирия фалшивите кандидат-джихадисти получили инструкции как да формират във Великобритания терористични групи, да вербуват нови войни на исляма, да събират средства за терористична дейност и да приготвят експлозиви за атентати.

Сали Джоунс предложила на "девойката доброволка" два варианта за дейност във Великобритания - да организира експлозия или да отреже главата на някакъв човек. Репортерът на "Скай нюз" научил, че ИД разполагат с още един потенциален терорист в Шотландия, готов да извърши атентат, и двама други, които засега се бавели. Атентатът бил насрочен за 15 август, когато в кралството ще се чества денят на победата над милитаристка Япония.

Данните веднага били съобщени на лондонската полиция. За да получи още повече информация, журналистът от "Скай нюз" се срещнал тайно с група бойци от ИД в турския град Шанлъурфа на границата със Сирия. Водачът на групата му съобщил, че обучава доброволци от чужбина и е подготвил четирима-петима британци, върнали се в кралството, за да извършват атентати. Онлайн контактите на "Скай нюз" с ИД продължили до тази седмица. За последно Сали Джоунс изпратила на "доброволците" съобщение само от една дума: "Изпълнявайте!".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови