Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Американски изтребители ще атакуват Ислямска държава от Турция

OFFNews 10 август 2015 в 07:33 3720 0

Американски изтребители ще атакуват Ислямска държава от Турция

Шест американски изтребители Ф 16 пристигнаха в турската военновъздушна база "Инджирлик" край турския град Адана, за да вземат участие в борбата срещу "Ислямска държава", съобщи БНР.

Самолетите идват от база "Авиано" в Италия. Заедно с тях са пристигнали и 300 американски военни обслужващ персонал, съобщиха турски източници.

През тази седмица се очаква да пристигнат още изтребители, които ще ползват база "Инджирлик" за удари срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Миналия месец Вашингтон и Анкара подписаха споразумение за ползване на базата от пилотирани бойни самолети. Това се случва за първи път от началото на ударите на водената от САЩ международна коалиция за борба срещу "Ислямска държава". Турция е член на НАТО, но досега отказваше да участва в операциите на коалицията срещу ИД, опасявайки се от активизиране на действията на кюрдите в Сирия, които се бият срещу джихадистите в близост до границата й. "Инджирлик" се използваше само за американски безпилотни самолети, т.н.дронове за събиране на разузнавателна информация.

Високопоставен американски източник, цитиран от турският вестник "Хюрриет", твърди, че американските изтребители ще бомбардират джихадистите където и да се намират те, било в района на град Алепо, където се сражават бойците на умерената сирийска опозиция, било в района на Кобане и Хасеки, където са кюрдските бунтовници. Няма да има никакви ограничения, подчертава източникът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews