Жертвите в Хаити са близо 2000. Половин милион деца са без подслон и в недостиг на чиста вода и храна

OFFNews 18 август 2021 в 11:13 2244 0

Снимка Getty Images

Най-малко 1 941 души са загинали в Хаити при земетресението в събота. Те са с над 500 повече от съобщаваните досега, обявиха властите, цитирани от Би Би Си.

Близо 10 000 души са ранени, много са изчезнали, след като 7,2 по Рихтер разтърси островната държава.

Спасителните операции бяха затруднени тази седмица от проливните дъждове, предизвикани от тропическата буря Grace на Карибите.

ООН съобщи, че около половин милион деца са почти или напълно лишени от подслон, чиста вода и храна.

"Безброй хаитянски семейства, които загубиха всичко заради земетресението, сега живеят буквално във вода заради наводненията, предизвикани от бурята", казва представителят на Хаити в УНИЦЕФ Бруно Маес.

Десетки хиляди хора, останали без дом в най-силното от десетилетие земетресение, трябваше да решат дали да посрещнат бурята под брезенти, или да се върнат в повредени от земетресението сгради, които могат да рухнат при продължаващите вторични трусове.

Югозападната част на Хаити е с най-много разрушения, особено около град Ле Кайе. На пръсти се броят неразрушените сгради. Хората спят на улиците. Някои болници са препълнени и имат нужда от консумативи, за да могат медицинските екипи да продължат да помагат на ранените.

Земетресението влоши проблемите, пред които е изправена бедната държава. Тя се бори и с политическа криза след убийството на президента й миналия месец.

Министър-председателят Ариел Хенри обяви едномесечно извънредно положение и призова населението да покаже солидарност към страдащите.

Хаити беше ударена от серия природни бедствия през последните години, включително урагана "Матю" през 2016-а. Най-смъртоносното от тях беше земетресението през 2010 г. При него загинаха повече от 200 хил. души. Голяма част от инфраструктурата беше разрушена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!