Жертвите на земетресенията в Турция надхвърлиха 47 000 души

Близо 8000 вторични труса са в страната от 6 февруари насам, в ареста са 160 строители

OFFNews 23 февруари 2023 в 15:58 2288 0

Разрушения от земетресенията в Антакия, Турция

Снимка БТА/АП

Разрушения от земетресенията в Антакия, Турция

Броят на жертвите от опустошителните земетресения в Турция на 6 февруари продължава да расте. 7,8 и 7,5 по Рихтер удариха страната през 9 часа тогава и след щастливите моменти на извадени живи хора, оцелели с дни под руините на разрушените сгради, спасителите вече откриват само мъртви тела. Към днешна дата те са 47 244 в Турция (където са 43 556) и Сирия, съобщи турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от АП.

Това не е окончателният брой. Много хора се водят изчезнали.

Най-малко 164 000 сгради са се срутили или са толкова повредени, че трябва да бъдат съборени, заяви Мурат Курум, министър на околната среда и урбанизацията на Турция.

Турция обяви, че разширява разследването на строителните предприемачи. Те са заподозрени в нарушаване на стандартите за безопасност, в резултат на което срутените сгради са толкова много.

Сойлу заяви, че до момента са заподозрени 564 души, 160 от които са арестувани.

"Градовете ни ще бъдат построени на правилните места, децата ни ще живеят в по-солидни градове. Знаем пред какво изпитание сме изправени и ще излезем от него по-силни", заяви той пред държавната телевизия TRT Haber.

От земетресенията насам десетки хиляди хора се превърнаха в бездомници както в Турция, така и в Сирия. В пострадалата от бедствието Северозападна Сирия хиляди деца и десетки хиляди семейства живеят в коли и палатки, по информация на „Белите каски“. Дори тези, които имат дом, не смеят да се върнат там от страх от нови земетресения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови