Жени и деца мигранти търпят глад и изнасилвания в Либия

ОFFNews 28 февруари 2017 в 14:37 6012 2

Снимка Romenzi/Unicef

На глад, насилие и експлоатация са подложени хиляди мигранти в Либия, готвейки се за опасното пътуване през Средиземно море към Европа. Това разкрива доклад на УНИЦЕФ, цитиран от "Гардиън". 

Само през миналата година в Италия от Либия са пристигнали над 181 000 имигранти и бежанци, сред които 25 800 деца без придружител. 

Въоръжени групировки в северноафриканската страна държат голям брой хора в неофициални центрове, които организацията към ООН определя като лагери за насилствен труд и самоделни затвори. УНИФЕЦ твърди, че жени и деца са държани в тези центрове с месеци наред. 

За условията в тези "адски дупки" свидетелстват интервюираните деца мигранти в Либия, три четвърти от които признават, че са става жертва на насилие от възрастен човек. 

Жените от своя страна често стават жертви на сексуално посегателство, а все повече от тийнейджърките са принуждавани да приемат контрацептиви, за да не забременеят при изнасилване. Една трета от интервюираните жени деца обясняват, че насилниците им са носели военни униформи. 

Някои от децата се намират в тези центрове като пленници, защото родителите им не са изплатили на трафикантите пълната сума, за която са се договорили. Докладът разкрива, че голяма част от жените и децата изплащат дълговете си към трафикантите в движение, което ги прави уязвими за насилие и отвличания. 

"Тук ни третират като пилета. Бият ни, не ни дават добра вода и добра храна. Малтретират ни. Толкова много хора умират тук, умират от болести, от премръзване до смърт", разказва 15-годишно момче от Нигерия. 

Според ООН в Либия има 34 центъра за задържане на мигранти, в които са държани между 4000 и 7000 души. 24 от съоръженията са управлявани от правителството. Представители на организацията са имали достъп до по-малко от половината от правителствените центрове, но разказват за случаи, в които до 20 човека са държани в килии с размер до 2 кв. метра. 

През миналата година 1 от всеки 40, предприели опасното пътуване от Либия до Италия, е загивал , сочат данните. Само от 1 януари до 22 февруари загиналите са 326 души в сравнение с 97 души за същия период миналата година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

2

elbarbudo

28.02 2017 в 16:32

Това не е вярно просто! В Либия царят свобода, демокрация и трансатлантически ценности благодарение на нас европейците, които ги отървахме от кървавия тиранин, а при царящите свобода и демокрация такива неща не се случват.

42249

1

Denis Rizanov

28.02 2017 в 15:49

На глад, насилие и експлоатация са подложени хиляди мигранти в Либия, готвейки се за опасното пътуване през Средиземно море към Европа.

Ами нато какво чака, та не направи един рейд и да ги изпотрепе с ваъздушни атаки в името на хуманността? Да не се мъчат горките. Както едно време направи същото с Кадафи и правителствените му войски.
Няма да им е за първи път.