Жена и дете с руско гражданство загинаха при бомбардировка в Сирия

Вилдан Байрямова 04 януари 2019 в 17:38 1937 0

Сирия, Дейр-ез-Зор

Снимка SANA

Жена и дете с руско гражданство загинаха при въздушен удар на международната коалиция над Дейр-ез-Зор – район в Сирия, който е под контрола на Ислямска държава, предаде РИА Новости.

Руската агенция се позовава на съобщението на Хеда Саратова, член на Съвета по правата на човека при президента на Чечня и на работната група по връщането на руски жени и деца от зоната на конфликта в Близкия Изток.

Загиналата в Сирия Хава Ахядова е от Чечня и е на 35 г., оставя пет дъщери на възраст до 12 години, които са временно приютени в кюрдско семейство.

Ракета е поразила и друг дом в същия район, загинал е 4-годишният Халид, внук на Роза Юзбекова от Дагестан. Майката на детето е получила тежка контузия в областта на таза и не може да се движи, другият ѝ син Умар е оцелял и е при нея, допълва Саратова. Тя твърди, че 15 жени са се свързали с нея и са казали, че дъщерите им са се обадили от обстрелвания район и молят за помощ, а всички те са майки на по няколко малолетни деца. Саратова подчертава, че загиналите при въздушната атака са с руско гражданство.

„Тези жени се оказаха заложници на терористите, които не ги освобождават. Те сега са блокирани, умират от бомбите и молят роднините си за помощ. Всеки ден получаваме аудиозаписи с тези съобщения“, отбелязва правозащитничката. Освен руските жени, там се намират стотици жени с деца от други държави. Саратова призовава всички, които биха могли да повлияят на тази ситуация, да спрат гибелта на невинни деца в Шааф, Кишма и Сус, и да организират хуманитарен коридор.

РИА Новости припомня, че през ноември м.г. държавната телевизия на Сирия съобщи за загинали мирни жители в село Аш-Шааф вследствие на въздушните удари на международната антитерористична коалиция, водена от САЩ. Америка и съюзниците ѝ от 2014 г. провеждат операция срещу Ислямска държава в Сирия и Ирак. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!