Зеленски: Русия ще плати висока цена за Авдеевка

OFFNews 15 ноември 2023 в 10:00 2333 0

Зеленски

Снимка Getty images

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че защитата на разрушения източен град Авдеевка е ключова за военните планове на Киев, тъй като тежките руски загуби там вероятно ще променят поведението на Москва в по-широкия конфликт, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Междувременно началникът на щаба на Зеленски призна за първи път, че украинските сили в южната Херсонска област са установили опорна точка на източния бряг на река Днепър, което потенциално открива нова линия на нападение към Крим. Преди година руските войски напуснаха западния бряг и заеха позиции на източния, откъдето редовно обстрелват градовете и селата отсреща.

Силите на Москва се съсредоточиха върху Източна Украйна, след като не успяха да напреднат към Киев в първите дни на инвазията през февруари 2022 г. Те нападат Авдеевка от средата на октомври и служители от града, който преди войната е имал население от 32 000 души, казват, че нито една сграда не е останала цяла.

В нощното си видеообръщение Зеленски заяви, че руските нападения в източната част на Донецка област, включително в Авдеевка, са били "много интензивни".

"Русия вече губи хора и техника край Авдеевка по-бързо и в по-голям мащаб, отколкото например край Бахмут. Устояването на техния натиск е изключително трудно. Колкото повече руски сили бъдат унищожени в района на Авдеевка, толкова по-лошо ще бъде цялостното положение на врага и цялостният ход на тази война", каза той.

В официалните руски отчети за боевете в източната част на страната не се споменава за Авдеевка, въпреки че известният руски военен блогър Рибар заяви, че е имало "известен напредък" в позициите около града.

Руското министерство на отбраната съобщи, че силите на Москва са отблъснали пет атаки около селата край Бахмут, отвоювани от Украйна от май насам. То допълни, че украинските загуби са 300 убити и ранени.

Ройтерс отбелязва, че не е в състояние да провери информацията от двете страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика