Зеленски: Русия ще бъде победена както стана и с нацистка Германия

OFFNews 08 май 2023 в 17:08 4521 2

Снимка Ukraine.ua

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия ще бъде победена точно както нацистка Германия, предаде ДПА. Той направи изявление по повод 78-годишнината от капитулацията на Германия през Втората световна война.

"И цялото старо зло, което връща съвременна Русия, ще бъде смазано точно както беше смазан нацизмът", каза в реч Зеленски.

"Все още не знаем датата на нашата победа, но знаем, че това ще бъде празник за цяла Украйна, за цяла Европа, за целия свободен свят", каза той.

Той внесе в парламента законопроект, който ще направи официално преместването на честването на германската капитулация с един ден напред - на 8 май.

Това ще отдалечи Украйна от съветската традиция да отбелязва победата над нацистките сили на 9 май. На 8 май отбелязват деня страните съюзнички от антихитлеристката коалиция.

Армията на Германия капитулира пред Съветския съюз, САЩ, Великобритания и Франция на 8 май 1945 г. - но тъй като документите са подписани на 9 май в часовия пояс на Москва, Денят на победата традиционно се отбелязва на този ден в Русия и много други постсъветски държави.

В бъдеще Украйна трябва да чества паметта на жертвите на Втората световна война заедно със "свободния свят", каза Зеленски.

Той отдаде почит и на 8-те милиона украинци, загинали между 1939 и 1945 г.

Зеленски подписа указ, според който на 9 май ще се отбелязва Денят на Европа и в Украйна, както е в Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

2

Constanza

08.05 2023 в 17:50

Нормалният свят също празнува на 9 май. Приет е за Ден на Европа.

12078

1

edin slep

08.05 2023 в 17:45

Добра идея, не знам защо по-рано не са започнали да честват на 8 май, както нормалния свят. Винаги съм се чудил на ватенките за тази глупост - на осми е подписано вечерта, но тъй като вече било 9-и сутринта в Москва, празнуват на девети. Всички по врат, те по шия ... ватенки.