Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Зеленски призова украинците да ограничат потреблението на ток

OFFNews 22 ноември 2022 в 07:23 2497 4

Снимка БТА

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски призова сънародниците си да ограничат потреблението на електроенергия, предаде Ройтерс.

"Половината от енергийната инфраструктура на Украйна е извадена от строя", добавя той.

В момента Украйна се опитва да се възстанови от руските удари по нейната енергийна инфраструктура. На този фон възрастните и уязвимите хора се подготвят за доброволна евакуация от Херсон. В опустошения от войната южен град, в който украинската армия влезе на 11 ноември след изтеглянето на руските въоръжени сили, почти няма ток и течаща питейна вода.

Украинците най-вероятно ще трябва да се примирят с всекидневни спирания на тока в цялата страна поне до края на март, прогнозира вчера ръководителят на голям частен електроенергиен доставчик.

Над 950 хиляди абонати бяха изключени от мрежата в понеделник. За днес са планирани нови спирания на тока, предупреди държавният електроенергиен системен оператор "Укренерго".

През последните седмици Русия нанася ракетни удари по енергийната инфраструктура на Украйна. В резултат милиони хора останаха без ток на фона на настъпването на зимата и падането на температурата под нулата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

22.11 2022 в 11:41

Луканку-муканко - а нали кремълското джудже твърдо настоява, че това не е война, а специална операция - внимавай какви ги пишеш, че ще ти спрат копейките!

345

2

Джендо Джедев

22.11 2022 в 11:10

Лукчо,

Не, бе, нали твоите ватници щяха да са за 3 дни в Kиев? Кво стана, вече 9 месеца мрат като псета и губят заграбени територии... Но пък едно не може да им се отрече - царе са в тероризирането на цивилни. В това число - и собствените си крепостници. Вековна традиция им е. :D

-815

1

Луканку отсече

22.11 2022 в 10:26

Е нали от втория месец печелят войната тия шутове, ко стана?! За едно украинско джудже питам, метър и шеасе, володимир се бил казвал

 
X

Да помогнем на украинските деца!