Зеленски поименно благодари на Пеевски за новата военна помощ за Украйна

OFFNews 08 декември 2023 в 20:37 5232 9

Зеленски
Володимир Зеленски.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поименно благодари на ДПС депутата Делян Пеевски за новия пакет военна помощ, който страната ни ще изпрати на бойците от ВСУ.

В публикация в социалната мрежа Х (бившия Туитър) той подчерта съдействието на трима политическите лидери - Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков за предоставянето на военна помощ на страната му.

"Благодарен съм на българския парламент за повторното потвърждаване на доставката на БТР-и за Украйна, както и на новия пакет военна помощ. Благодаря на политическите лидери Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. С това решение ние укрепваме нашата Европа и защитата на свободата", написа Зеленски в профила си в X.

По-рано днес парламентът реши на първо четене България да предостави стари зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип на Украйна, които да се използват за подсилване на
противовъздушната ѝ отбрана.

Министърът на отбраната ще определи излишните количества в хода на провеждания Стратегически преглед на отбранителната политика. Очаква се списъкът да бъде готов през януари или февруари.

И сега има списък с неизправната техника в Дирекция "Логистика" на Министерството на отбраната, но трябва да се прецени каква част от нея може да бъде дадена.

Ако документът бъде приет, Министерският съвет ще бъде задължен да преговаря с правителствата на страни от НАТО за разполагане на ПВО и брегови противокорабни ракетни комплекси за "усилване на отбранителните способности на България".

Вносителите предлагат още у нас да се обучават до четири украински пехотни или механизирани роти годишно с общо 160 военни. Те ще идват като военнослужещи без лично оръжие и бойна техника.

Освен това се предвижда МО да предприеме необходимите действия за присъединяване и принос, съобразно възможностите на България, към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за провеждане на съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната.

Проекторешението бе внесено вчера (07.12.2023) от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Атанас Атанасов и група народни представители. То беше прието в същия ден от Комисията по отбрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

9

Moirae

09.12 2023 в 10:35

С начина по-който гласуваме на избори ние придаваме значение на личности, като Пеевски, Борисов, Копейкин, Радев и те неизбежно, в различна степен, представляват нашата държава пред света. Жалко е за нас, но е факт.

710

8

Д-р Мазникуров

09.12 2023 в 07:24

Не мога да не се съглася с Valioka, колкото и да е тъжна констатацията му! Гледам че са излезли от дупките си разни спящи клетки като Деянчо _h (ху-jo-в?) и прочие русоробски тролчета :) ! Заурон ги е активирал по спешност, а това всъщност е добър знак - значи яко ги боли от новините, та пръскат лиги от яд чак! Деянчо, сине майчин, под една друга статия беше "артилерийски офицер-мерач", сега тук да не са те произвели в авиатор нещо, или в авиационен инженер? Че гледам нещо Ф-16 поменуваш, май доста те стяга чепика по темата, а? Аз навремето в казармата чак "изчислител-мерач" не съм бил, ама патроните и гранатите за РПГ дето съм ги изгърмял ти не само че не можеш да ги вдигнеш, ами не можеш и за 6 месеца да ги пренесеш от една точка до друга, бунак! Айде бягайте в Северна Корея бе нещастници жалки прости, никой не ви спира! Може като знатен гост да те посрещнат, даже не с шепа ориз, ами току-виж и плъх ти опекли за "добре дошъл" :) ! Е след туй ше трябва да си го изработиш де ...

17439

7

мнение от IP

08.12 2023 в 23:58

На Зеленски не му е до дебрите на нашата джунгла. За него щом някой е в парламента, а не в затвора, значи е политик, а не престъпник. Нормално си мисли човекът, ние не сме нормални...

5330

6

deyan_h

08.12 2023 в 22:26

О, първи намек, къде ще идат нашите ф-16 платени преди толкова време, и уж почти вече готови ....

Безплатно?

)))

1000

5

Luxembourg 45

08.12 2023 в 22:24

Ако не беше професор Тагарев ,щяха да видят БТР-и през крив макарон ,ама нейсе.

4642

4

ctef

08.12 2023 в 21:52

Да, мишоци са. С тъмно минало. Вероятно си правят своите сметки.
Но никой друг политик в нашата държава, не протегна ръка и не направи нищо за Украйна. Дори напротив!

8769

3

flatko

08.12 2023 в 21:48

Вариант 1 - американците не разбират, че ПееФ е вълк в овча кожа, и той се надява да спечели доверието им и да го махнат от Магнитски.
Вариант 2 - американците много добре знаят какъв е ПееФ, но са му обещали отстъпки от санкциите, ако съдейства на добрите сили.
Предвид какъв риск е да се отметнеш от договор с Кочината и предвид слуховете за това, че вече е ял бой от рашистите, не знам кой от двата варианта е по-правдоподобен.

318

2

Valioka

08.12 2023 в 21:44

Горкият човек. Това е един герой, който обича родината си, а изброените на които благодари, са мишоци с вратовръзки...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика