На първо четене: Парламентът благослови пращането на ракети за Украйна

Кристина Минчева 08 декември 2023 в 18:01 2007 0

Христо Гаджев, Ивайло Мирчев

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ

България да предостави стари зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип на Украйна, които да се използват за подсилване на
противовъздушната ѝ отбрана, приеха депутатите на първо четене. 

С Проект на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна се предлага България да й дари "неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип". Министърът на отбраната ще определи излишните количества в хода на провеждания Стратегически преглед на отбранителната политика. Очаква се списъкът да бъде готов през януари или февруари.

И сега има списък с неизправната техника в Дирекция "Логистика" на Министерството на отбраната, но трябва да се прецени каква част от нея може да бъде дадена.

Ако документът бъде приет, Министерският съвет ще бъде задължен да преговаря с правителствата на страни от НАТО за разполагане на ПВО и брегови противокорабни ракетни комплекси за "усилване на отбранителните способности на България".

Вносителите предлагат още у нас да се обучават до четири украински пехотни или механизирани роти годишно с общо 160 военни. Те ще идват като военнослужещи без лично оръжие и бойна техника.

Освен това се предвижда МО да предприеме необходимите действия за присъединяване и принос, съобразно възможностите на България, към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за провеждане на съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната.

Проекторешението е внесено вчера (07.12.2023) от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Атанас Атанасов и група народни представители. То беше прието в същия ден от Комисията по отбрана.

Обсъжданията в зала не преминаха без обичайните заподозрени - БСП и "Възраждане", които отново поискаха оставката на министъра на отбраната и правителството.

Борислав Гуцанов от БСП беше краен и заяви, че предоставянето на ракетите "ще ни вкара във военния конфликт".

"Това вече е последна фаза преди влизане във война", каза той от парламентарната трибуна.

В същия тон влезе и колегата му Георги Свиленски, който предложи заглавието на законопроекта да стане "Предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна и въвличането на България във война".

Ивайло Мирчев се обърна към Гуцанов с призив да не плаши хората.

"Вие плашите хората с война и го правите по много груб начин. Не трябва да го правите това, защото знаете, че то е лъжа", обърна се към депутата от БСП Ивайло Мирчев.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обясни, че "това е един от приоритетите на правителството и помощта за Украйна е в пълно съответствие с международното право". 

"Министерството на отбраната подкрепя предложението на НС. Украйна се нуждае от нови въоръжения, но и от стари такива, които тя добре познава", заяви Тагарев и добави, че България не може да ремонтира зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети, затова те ще бъдат предоставени на Украйна, за да опазят въздушното ѝ пространство. 

Изказването му беше прекъснато от викова "оставка" и "довиждане".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!