Започва строежа на завод за бронирана техника по стандартите на НАТО в Бургас

OFFNews 16 февруари 2023 в 16:26 4006 5

Снимка International Armored Group (IAG)

Макет на Rila Xtreme

Компанията от отбранителната индустрия "Интернешънъл арморд груп" (International Armored Group - IAG), планира изграждането на производствена база за бронирани автомобили в България. Първата копка на новия завод по стандартите на НАТО ще бъде направена през март в Промишлена зона – Бургас, съобщиха от компанията.

Планирана е първоначална инвестиция 20 млн. лева, а местната администрация в Бургас ще финансира дейности по изграждане на техническа и довеждаща инфраструктура.

Подготовката на проекта стартира още в началото на 2022 година. Предвидено е новият завод да бъде на площ от 150 000 кв./м, като за енергийната ефективност на сградата ще допринесат покривните фотоволтаични инсталации.

"Щастливи сме, че имаме възможност да разширим нашето интернационално семейство именно с производство в България, където инвестираме освен в иновации в отбраната, и в специалисти, от които страната ни има нужда. Със старта на строежа ще отбележим ключов момент в развитието на този важен проект, който ще има толкова положително въздействие върху българското индустриално производство. Благодаря на всички национални и местни институции, които свършиха своята работа професионално, така че проектът да стартира в срок“, коментира собственикът на IAG д-р Антон Стефов, цитиран от пресслужбата на компанията.

Български специалисти, обучени от експертите на IAG по света, ще произвеждат цялата гама изделия на IAG, включително най-новата бронирана машина на пехотата "РИЛА 8х8". Завършването на фабриката ще създаде най-малко 300 работни места, като за първи път български специалисти ще имат възможност да произвеждат бронирани машини по световен НАТО стандарт на територията на България. В ход е разработка и на серия защитени от смущения дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди, с участието на водещи български фирми партньори на IAG. Новите разработки също ще бъдат произвеждани в България.

Стратегията на IAG е да инвестира във военната промишленост в България, като заводът в Бургас е стъпка в тази посока. БТА припомня, че от 2021 година компанията използва български полигон за провеждане на тестови изпитания за качеството на продукцията си по стандартите на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1166

5

alcom4

17.02 2023 в 09:02

Чудесно решение,отлична перспектива!Само така,чрез производствена координация,със силите на НАТО,ще можем да повишим нашата и на съюзниците си бойна готовност.Ще усъвършенстваме производствените си възможности,с нови технологии и ще отворим нови работни места,ще се обичат кадри с нови технически умения.Ci Vis Pacem para Belum,искаш ли мир бъди готов за война,са казвали римляните,някога.Почти е сигурно,че русофилското лоби и нашите комуняги,ще се организират,срещу изграждането на този завод.Наш национален дълг е да им попречим да действат!

22543

3

dolivo

16.02 2023 в 18:53

Дано инвестициите да не идват от някой руски олигарх

910

2

бай Падежко

16.02 2023 в 18:09

Мунчо не харесва това!

2172

1

Johnny B Goode

16.02 2023 в 17:07

Какви за тези бронирани машини бе?
Ние се борим за мир. Тези не са ли чували какво каза Резидента?
Я да си гледат в Бургас руския нефт и да не се занимават с глупости!