Започна делото за убийството на руския посланик в Анкара

Вилдан Байрямова 08 януари 2019 в 12:39 1865 0

Андрей Карлов

Снимка АА

Процесът за покушението срещу руския посланик Андрей Карлов започна днес в съда за особено тежки престъпления в Анкара, обвинени са 28 души, главен обвиняем е ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде Анадолската агенция.

Част от обвиняемите по делото са обявени за международно издирване. С 4-има от задържаните зад решетки се осъществява видео-конферентна връзка. Процесът е наблюдаван от голяма група чуждестранни журналисти.

Покушението срещу руския дипломат бе извършено на 19 декември 2016 г. в момент, когато той произнасяше словото си при откриването на изложбата „Русия през погледа на турците“, организирана със съвместните усилия на руското посолство в Анкара и кметството на столичния район Чанкая. Нападателят Мевлют Мерт Алтънташ бе убит в престрелка с полицията в изложбената зала, а Андрей Карлов почина от раните си.

Разследването отне 2 години, турската прокуратура внесе наказателното дело в съда на 23 ноември 2018 г. В обвинителния акт се подчертава, че покушението срещу Карлов е организирано от "терористичната организация на Гюлен ФЕТО".

Акцентира се, че убийството на дипломата представлява провокация с цел нанасяне на вреди в турско-руските отношения. Заподозрените за това престъпление са обвинени в нарушение на конституционния ред, участие в терористична организация и планиране на убийство с цел терор. Разследващите са констатирали, че покушението е планирано половин година преди да бъде извършено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови