Заев към македонците: Лесно е да се бием в гърдите, но сега трябва да бъдем рационални

Георги Савчев 18 ноември 2020 в 15:23 20114 4

В такива ситуации е много лесно да се бием в гърдите, но нашето намерение е да бъдем рационални и да действаме според очакванията на нашия народ, тоест да продължим напред към ЕС. Така македонският премиер Зоран Заев коментира блокадата на България за начало на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Показахме европейски маниери и европейски ценности при постигането на договорите с Гърция и България. Но когато Европа трябваше да застане зад европейските ценности, тя не го направи. Трябва да продължим да полагаме усилия в духа на изграждане на приятелство, диалог и разговор, а не да създаваме конфликти, коментира македонският премиер.

Според него "неуспехът да се вземе решение на срещата в Брюксел е поражение за идеята на ЕС", но "има още възможности до декември". За тези възможности Заев очаква подкрепа от германския министър по европейските въпроси Михаел Рот.

Македонският народ и македонският език са неоспорим факт и в България знаят, че ЕС третира това като европейска ценност и придобивка. Моят дълг е да не се отказвам и да стигна до решение, защото нашият народ очаква да намеря решение, заяви още Зоран Заев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

3

yoghurt

18.11 2020 в 19:32

Отрезвяващо е да видиш лицемерието на страните от ЕС, което в случая навява спомени единствено от подигравката на Берлинския договор, който залага последващите национални катастрофи за народа ни след Освобождението. Когато е време за солидарност спрямо добре утвърдени исторически факти и то не само в България, получаваме уклончив отговор и флиртуване със страна, която за тез хора е просто един регион за усвояване. Това не е общност която зачита истината, това е клуб на интереси.

3943

2

OtSofia

18.11 2020 в 17:44

Помните ли, че старият Буш в тежко за България време нарече Турция своя втора родина, а Европейският съюз масово си внесе турско население?! А помните ли униженията, които, след лекомисленото насърчение и хвалби, понесе Турция по време на преговорите за членство на страната в ЕСъюз? Виждате ли как по пътя към ЕСъюз Турция загуби доверието и на европейците, и на американците? Къде е Турция сега? Това се случи, защото не бе прецизирана една нейна европейска преговорна рамка и нямаше близък строг контрол върху спазването ѝ. Нека управляващите в РСМ не тръгват с левия крак в едно начинание, което не е било лесно за никоя европейска страна. Левия - в пряк и в преносен смисъл. Този ляв крак неминуемо ще ги вкара в теснината и криволиците на турската пързалка. Питам се в ЕСъюз дават ли си сметка, че турската съдба грози и РСМ, ако не започне европейския си път от истината? А в РСМ-върхушката кой си дава сметка за това развитие и защо пробутва жални вопли, че уж искали членство в ЕСъюз?