Скопие ни отговори: Винаги сме били македонци и в това е нашето величие

Георги Савчев 17 ноември 2020 в 23:59 53596 7

"Неуспех на политиката на разширяване на ЕС, лошо послание за целия регион и поражение за основните европейски ценности и принципи." Така правителството в Скопие реагира на българската блокада за начало на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Отказът на България да одобри преговорната рамка не е в духа на добросъседските отношения. Нашата позиция е ясна: европейската интеграция не трябва да бъде заложник на двустранни въпроси, заявиха управляващите в Скопие, според които преговорите с ЕС не бива да се превръщат в преговори с България.

"Ние сме сигурни в това кои сме и какви сме. Винаги сме били македонци, които говорят на македонски език, със силно чувство за самоопределение, за което не може да се преговаря и не може да бъде поставяно под въпрос. Македонската идентичност и македонското национално съзнание винаги са били силно изразени както на научно, така и на духовно ниво. Така е и днес, така ще бъде винаги. Но в същото време ние сме особено горди с нашата смиреност и с нашето национално и политическо величие в този труден за нас период. Това е характеристика на истинските европейци, това е характеристика на македонците" - гласи още позицията на официално Скопие.

Македонското правителство отбелязва също така, че е положило "сериозни дипломатически усилия, за да създаде условия миналото да не бъде спирачка за бъдещето".

Блокиране на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС

България на този етап не може да подкрепи проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония и започването на Междуправителствена конференция през декември месец тази година, съобщи по-рано днес българският външен министър Екатерина Захариева.

Българската позиция е, че Северна Македония към момента не изпълнява договора за добросъседство от 2017 г.

Исканията на София да не се използва терминът "македонски език", както и "много ясен и изричен текст, че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България" не са включени в преговорната рамка на ЕС за Северна Македония.

ЕС няма да е по-силен, ако има нерешени двустранни въпроси в дневния си ред, коментира Екатерина Захариева.

Тя все пак изрази благодарност "за всички усилия, които полага Германското ротационно председателство на Съвета на ЕС".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3005

7

Patrick

21.11 2020 в 10:47

Каква е разликата на Бесарабския българин и македонеца.Че първия на руски език те убеждава че е българин а втория на български че не е и няма нищо общо с България

1894

6

Sashkavas

18.11 2020 в 22:46

“ Македонската идентичност и македонското национално съзнание винаги са били силно изразени както на научно, така и на духовно ниво. ”

съзнание изразени на научно и духовно ниво !!!! Де да и имаше и малко история там, аме те скоро ще си напишат и многовековната история

3005

3

Patrick

18.11 2020 в 13:36

Когато фактите говорят и боговете мълчат.Македонците са от друго звездно измерение.За тях не важат никакви исторически и научни факти.На тях да покажеш съвпадението на структурата на ДНК на нейните граждани и тази на гражданите на България ще кажат че не е вярно.Изключвам албанците които след по-малко от век ще са мнозинство и те ще определят политиката на тази изстрадала страна.Лека му пръст на дядо ми участник в Първата световна война.Бил е на някакъв фронт и към тях е имало македонски доброволци опълченци.Те казвали Брато вия ни освободиа и после ни оправия оти сме един народ.Това е било в съзнанието на обикновенните хора в трудните времена на Първата световна война

3243

2

Пакоджет

18.11 2020 в 06:16

Ами да вървят на античката си майна.
Поздрави от един татарофашист!

11300

1

yoghurt

18.11 2020 в 01:25

“Горди сме със смирението си” е невероятен бисер!

Извън рамките на шегата, единствено с научни доводи, и за съжаление, с международни експерти, този гордиев възел би се разсякъл. Събратята ни в момента изповядват не исторически обоснована идентичност, ами религия, на масово ниво. Там всяка грубост и специфични думи като “Българи, идентичност, фашисти, Тито” водят до емоционални изблици, характерни за всеки brainwashing, който си има “думи-спусъци” - triggers. Трябва да се замени тотално лексиката, и с много спокойна, но по-твърда от камък позиция, да се изчака да се сменят поколенията там. Ако не се разпадне ЕС до тогава, след 20 години, може и някой отвъд границата да прочете малко литература и да разбере че е бил лъган. За жалост, в момента работата там е много сюреалистична и нерационална, а това е единствената позиция, която е възможна от нашата страна, която гарантира спокойно бъдеще - другото е нарочно саморазрушение, в ерата на “пост-истината”.