За следващата зима: Германия обяви, че ще си напълни хранилищата и без руски газ

OFFNews 30 март 2023 в 20:46 4001 1

Снимка РИА Новости

Немският регулатор смята, че руският газ няма да потрябва за следващата зима.

Германските газови хранилища ще могат да бъдат запълнени до следващата зима без руски газови доставки. Това заяви пред агенция ДПА в четвъртък ръководителят на Федералната мрежова агенция, германския регулатор, Клаус Мюлер.

Според Мюлер, Германия ще успее да премине през следващата зима добре, ако доставките на газ продължат, планираните допълнителни LNG терминали се пуснат в експлоатация и не стане твърде студено.

"Сега излизаме от зимата с относително пълни запаси. Това ще помогне да напълним хранилищата през лятото без газ руски газ от тръбопроводите“, каза Мюлер. В същото време той добави, че подземните хранилища компенсират колебанията в потреблението на газ и така формират буферна система за пазара. Сутринта на 14 ноември 2022 г. нивото на запълване на газовите хранилища е достигнало 100 процента, а преди два дни, във вторник сутринта нивото на запълняемост е било 64,3 процента.

"И за следващата зима ще имаме нужда от пълни съоръжения за съхранение на газ. Ако следващата зима е много по-студена, ще имаме нужда и от много повече газ“, каза Мюлер. Пълните газохранилища, умерените температури и икономиите, според него, са изиграли важна роля за факта, че Германия "оцеля добре гади зима". Мюлер е уверен, че Германия ще успее да издържи добре и следващата зима по отношение на доставките на газ, но призовава към бдителност.

"Трябва да се подготвим добре и за следващата зима. Трябва да продължим и икономично да консумираме газ", каза той. Освен това, ако доставките на газ продължат, планираните допълнителни LNG терминали бъдат въведени в експлоатация и не бъде твърде студено, „Германия ще може да изкара добре и следващата зима“, заключи ръководителят на мрежовата агенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!