WSJ: САЩ тайно са модифицирали доставените в Украйна HIMARS, за да не удрят по Русия

OFFNews 06 декември 2022 в 21:19 7586 6

HIMARS

Снимка Армия на Украйна

HIMARS в Запорожка област - юни 2022 г.

САЩ тайно са модифицирали мобилните артилерийски ракетни системи HIMARS, които доставят на Украйна, така че да не могат да се използват за изстрелване на ракети към руска територия. Това съобщава The Wall Street Journal, като се позовава на свои източници в американската администрация.

Според администрацията на Байдън подобна предпазна мярка е необходима, за да се намали рискът от ескалация на конфликта с Русия.

Модифицираните HIMARS не могат да се използват за изстрелване на ракети ATACMS с обсег на действие до 300 километра. САЩ не са доставили на Украйна такива ракети, но са ограничили възможността за използването им с HIMARS, в случай че Киев получи ATACMS от други страни, пише WSJ.

Пентагонът не предоставя подробна информация за това какви промени са били направени в системите, предадени на Украйна. Американските военни само потвърждават, че това се отнася както за софтуера, така и за механичните части.

Командването на украинските въоръжени сили, редица специални служби и военни експерти многократно са посочвали, че ракетните системи HIMARS оказват значително влияние върху хода на бойните действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

6

alfakentavur

07.12 2022 в 08:27

Рашистките тролчета пак са в ПМС :)
Пермаментно са в ПМС от 24 февруари насам.
Путлер също. През уикенда като имам време ще поизвадя изказванията му от началото на войната да се посмеем. А тролчетата да поплачат :)

810

5

Прокси война?!Цинизъм и безочие евразийско.Каквито господарите, такъв и робът.

-5840

4

Достоверно звучи, имайки в предвид, че това е прокси война на САЩ срещу Русия до последния поляк и украинец. Както казваше Джулиан Асанж за войните на САЩ, не е важна победата, важното е войната да не спира и да е дълга. Както вчера писаха американските медии само 30% от помощите за Окрайна достигат до нея, другите са в джоба на олигарси или демократи в САЩ.

910

3

бай Падежко

07.12 2022 в 04:55

'Eврек, табе да не са те "подгрявали" с метличка в руската баня? Кажи си, да ти олекне...

8053

1

DARTH VADER

06.12 2022 в 23:19

ПРОМЯНА В СОФТ- И ХАРДУЕЪРА Е ПОЧТИ ТОЛКОВА СКЪПО,КОЛКОТО Е САМОТО ПРОИЗВОДСТВО...

ЗАТОВА,ЩЕ ИЗПОЛЗВАМ ПРАВОТО СИ,ДА СЕ СЪМНЯВАМ В ДОСТОВЕРНОСТТА НА СТАТИЯТА...

ПО-ВЕРОЯТНО Е, ДА СА ПОМОЛИЛИ УКРАИНСКАТА СТРАНА,МНОГО НАСТОЯТЕЛНО,ДА НЕ ХВЪРЛЯ МНОГО НАДАЛЕЧ ,ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ ГЕНЕРАЛНИЯ ЗАМИСЪЛ,А ИМЕННО-ДА СВАРЯТ НЕПОБЕДИМАТА- КАТО ЖАБА...

БАВНО,НО АБСОЛЮТНО НЕУМОЛИМО...

ТОЗИ АД- СССР 2.0, ЩЕ ПРИКЛЮЧИ,НО ЗА ДА НЕ ХАПЕ МНОГО ЗМИЯТА ПРЕДИ КРАЯ СИ-ЩЕ Я ПОДГРЕЯТ ЛЕКО...