Вулканът Семеру изригна и покри 6 села с пепел, 2000 са евакуирани

OFFNews 04 декември 2022 в 11:12 2132 1

Семеру изригна и изхвърли пепел в небето, която покри няколко села.

Снимка БТА/АП

Семеру изригна и изхвърли пепел в небето, която покри няколко села.

Най-високият вулкан на най-гъсто населения остров в Индонезия изригна за пореден път, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Семеру изригна и изхвърли пепел в небето, която покри няколко села и предизвика евакуацията на близо 2000 души на главния остров - Ява, пише Би Би Си.

Властите повишиха предупредителния статус на вулкана до най-високото ниво – от 3 на 4. Това означава, че са застрашени домовете на хората.

Хората са инструктирани да стоят на разстояние най-малко 8 км от него, тъй като Семеру бълва горещи лавини от лава.

Мост, който се възстановява от повреди при предишното изригване на вулкана, е бил сериозно повреден.

Вулканична пепел, смесена с мусонен дъжд, пада върху близките села и 1969 души, включително деца и възрастни хора, са били евакуирани, съобщи Националната агенция за намаляване на последствията от бедствия (BNPB).

Най-малко шест села са засегнати.

Мусонни дъждове са подкопали и срутили купол от лава и това е предизвикало изригването – смята Агенцията по вулканология и борба с геоложките опасности към Министерството на енергетиката и минералните ресурси, съобщи говорителят на Националната агенция за управление на бедствията на Индонезия Абдул Мухари.

Последното голямо изригване на Семеру беше през декември миналата година, когато вулканът причини смъртта на 51 души в села, които бяха погребани под пластове кал. Стотици други хора получиха сериозни изгаряния, а изригването наложи евакуацията на повече от 10 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови