Володимир Зеленски: Украйна е готова да помогне на Молдова да освободи Приднестровието

OFFNews 20 февруари 2023 в 19:22 7575 4

Мая Санду и Володимир Зеленски

Украйна винаги ще е готова да помогне на Молдова „за решаването на ситуацията“ с намиращото се под контрола на проруски сили и Русия Приднестровие и по-специално, ако Руската федерация реши да използва тази територия за отваряне на втори фронт срещу Украйна. Това обяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю на Фон Маурицио Молинари и Фабио Тоначи за „Ди Велт“, публикувано в понеделник.

Зеленски припомни, че наскоро Украйна е предала на Молдова информация за плановете на Кремъл. "Получихме информация от нашето разузнаване, че Русия иска да се възползва от момента и да смени ръководството на Молдова. Предадохме тази информация на президента на Мая Санду", каза украинският лидер.

Според Зеленски руснаците са планирали това отдавна, но ги спира това, че Молдова и Русия нямат обща граница. В тази връзка те биха могли да прехвърлят свои сили единствено на летището в Кишинев.

„Следователно те трябва да използват това летище и всички ресурси на Приднестровието. Мая Санду никога не ме е молила за помощ, но благодари за информацията. Тя познава нашата ситуация много добре. Украйна винаги ще бъде готова да помогне на Молдова“, обобщи президентът. Зеленски предупреди за опасността и повтори готовността да помогне на Молдова и пред италианския журналист Лоренцо Кремонезе в интервю за „Кориере дела сера“ също днес.

Ден по-рано новият министър-председател на Молдова Дорин Речан заяви, че е дошло време за демилитаризация на Приднестровието. Речан смята, че е време руската армия да напусне тази територия и тогава ще изчезне и опасността за Молдова.

"Трябва да постигнем едно основно нещо - демилитаризацията. Всичко останало следва след нея. И икономическата, и социалната интеграция на нашите граждани, които са там, е много важна, но на първо място е демилитаризацията. Зависи от много неща, но в един момент този въпрос ще бъде решен", каза Дорин Речан. На 30 декември м. г. президентът Мая Санду обяви, че отношения с Русия вече не са възможни. Тя обясни, че няма какво да се обсъжда повече с Русия след нападението срещу Украйна и обвини още тогава Кремъл в заплахи по

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

21.02 2023 в 08:59

чудно, в региона трябва силна армия готова да се противопостави на руските прищявки и месенето и насилствено в чуждите работи.

ще се наредят нещата

4738

3

Того

21.02 2023 в 05:59

Браво! Молдова не може сама да се освободи от руските окупатори. Слава на Украйна!

345

2

Джендо Джедев

20.02 2023 в 20:37

Путя и в Молдова надуши нацисти и изконно руски земи. :D Колкото повече нации се съюзят срещу тоя ненормалник, толкова по-добре!

2550

1

alfakentavur

20.02 2023 в 19:44

Това е лесно. Дават на молдовската армия стотина украински униформи и едно украинско знаме. И орките като ги видят сами ще избягат.