Володимир Зеленски е най-влиятелният евреин в света

Президентът на Украйна оглави класацията на израелския всекидневник ''Джерусалем пост'' ''50-те най-влиятелни евреи на 2022 г.''

OFFNews 26 септември 2022 в 08:31 6500 4

Зеленски
Володимир Зеленски.

Първи в класацията на израелския всекидневник „Джерусалем пост“ "50-те най-влиятелни евреи на 2022 г." е украинският президент Володимир Зеленски.

Не са много политическите лидери, които се оказват издигнати в статут на икони, пише „Джерусалем пост“, но украинският президент Володимир Зеленски стана един от тях тази година.

Първоначално той беше смятан за куриоз заради това, че е играл президента на Украйна в ситком, преди да изиграе ролята в реалния живот. Но нахлуването на Русия в страната му през февруари го изтласка в светлината на прожекторите и го подложи на небивало изпитание.

С острото око на художник, който разбира значението на оптиката, Зеленски започва да носи изключително маслиненозелени тениски, пише авторът на „Джерусалем пост“. Той започна световна обиколка чрез платформата Zoom, за да направи забележка на западните правителства за това, че не му помагат достатъчно да победи Русия, като адаптира речта си към историята и проблемите на всяка столица.

Неговата твърдост и смелост стават легендарни и му спечелват сравнения с Уинстън Чърчил, смята авторът на израелското издание. Има малко доказателства, че той наистина е казал "Имам нужда от боеприпаси, а не от превоз", когато президентът на САЩ Джо Байдън му предложи да го евакуира от Киев, но изглеждаше като нещо, което би казал, и това беше достатъчно, за да стане цитатът повсеместно споделян и цитиран.

Изпадналият в трудно положение лидер промени световния ред по начин, невиждан от падането на Желязната завеса в края на 80-те години на миналия век, като накара почти целия западен свят да се съюзи срещу Русия и нейния могъщ президент Владимир Путин, пише „Джерусалем пост“. Швеция и Финландия подадоха молби за членство в НАТО; безпрецедентни санкции от страна на САЩ и Европейския съюз бяха наложени на Русия, на нейните висши служители и промишленост; а американски оръжия, които досега не бяха предназначени за износ в Украйна, бяха изпратени в Киев.

Голяма част от това е заслуга на Зеленски, който - чрез умело използване на медиите и дипломацията - накара света да предприеме действия, каквито не са се случвали от десетилетия, съобщава БТА.

В материала на израелския вестник е използван и цитат на американския държавен глава Джо Байдън:

"Народите на свободния свят, вдъхновени от примера на президента Зеленски, са по-обединени, по-решителни и по-целеустремени от когато и да било в последно време". "С подкрепата на САЩ и на нашите съюзници и партньори той остави своя отпечатък в историята и доказа на света, че Украйна ще издържи дълго и нейният народ в крайна сметка ще реализира демократичното бъдеще, което отдавна желае."

Еврейството на Зеленски се превърна в интересен подсюжет на общата картина. Родителите му са евреи, а бащата на дядо му и тримата му братя са убити по време на Холокоста. Като тийнейджър му е предложена стипендия за обучение в Израел, която баща му го принуждава да откаже. По-късно се жени за нееврейка, а децата му са покръстени според съобщения в пресата.

Фактът, че Зеленски е евреин, не играе никаква роля в предизборната му кампания през 2019 г., а самият кандидат го омаловажава, заявявайки, че "фактът, че съм евреин, е около 20-ия въпрос сред моите характеристики".

Но в момент, когато страната му не само е нападната, но и е атакувана от руските пропагандисти, които твърдят, че "денацифицират" Украйна, Зеленски беше готов да изведе тази своя характеристика на преден план. Той и други украински лидери и високопоставени представители попитаха риторично как е възможно страната му да е нацистка държава, ако се ръководи от президент евреин.

Речта на Зеленски пред Кнесета силно се опираше на темата за Втората световна война и Холокоста, припомня „Джерусалем пост“.

"Те го нарекоха "окончателното решение на еврейския въпрос". Вие помните това и съм сигурен, че никога няма да го забравите", каза той. "Чуйте как тези думи се казват отново [в Москва]: "Окончателно решение", но по отношение на нас, на "украинския въпрос".

"Определено можете да ни помогнете да защитим... живота на украинските евреи", каза той пред Кнесета, като попита защо Израел не е изпратил на Киев оръжия или не е наложил санкции на Русия. "Това зависи от вас, скъпи братя и сестри... и вие ще трябва да живеете с този отговор".

При цялото влияние на Зеленски върху днешния свят, неговият еврейски произход не разколебава Израел да поеме това, което неговите лидери смятат за твърде голям риск в светлината на присъствието на руската армия в Сирия и на несигурното положение на евреите в Русия, коментира вестникът.

И все пак, тъй като продължава да води Украйна в борбата срещу Русия, във война, която разтърси световните енергийни и хранителни пазари и събуди Европа от относително удобно и мирно съществуване, Зеленски е един от най-влиятелните хора в света днес, а не само най-влиятелният евреин в света, обобщава „Джерусалем пост“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

26.09 2022 в 09:48

Ордwовър4о,

Той и Левски не е завършил много добре, ама... А Зеленски и утре да завърши по някой от описаните от теб начини, ще остане завинаги записан със златни букви в историята. За разлика от твоето Путлерче.

345

4

Джендо Джедев

26.09 2022 в 09:46

Тоя достоен мъж за няколко дни се издигна от комедиант, избран с протестен вот, до икона не само за народа си, а за всеки нормален човек по света. Респект!

865

3

Constanza

26.09 2022 в 09:38

Действително Зеленски направи много добро впечатление с отказа си да напусне Украйна и да ръководи войната отвън, но светът (или поне по-голямата част от влиятелните държави) се обедини срещу Русия не заради личността на Зеленски, а защото съзнава каква е опасността в създалото се положение.

2550

1

alfakentavur

26.09 2022 в 08:40

Не!
Израелски ежедневник прави класация за най-влиятелните евреи и на 1-во място е "нацист", "накроман" и "фашист"! Не! НЕ! НЕ!!!! Не и не!