Войната в Украйна ще предизвика шок за глобалните доставки и цената на храните

OFFNews 07 март 2022 в 13:59 2064 2

Снимка pixabay

Войната в Украйна ще предизвика шок за глобалните доставки и цената на храните, каза пред Би Би Си шефът на една от най-големите компании за торове в света.

Yara International оперира в повече от 60 страни и купува значителни количества основни суровини от Русия. 

Русия произвежда значителни количества хранителни вещества като поташ и фосфат - ключови съставки в торовете, които позволяват на растенията и културите да растат.

Половината от световното население получава храна в резултат на използваните торове... и ако те бъдат премахнати при сеитбата на дадени култури, производството им ще падне до 50%, твърди шефът на Yara Свейн Торе Холсетер.

"Цените на торовете вече бяха високи поради покачващите се цени на газа, а ситуацията може да стане още по-тежка, като цените продължат да растат, смята още той. - Вече бяхме в трудна ситуация преди войната. Сега това е допълнително прекъсване на веригите за доставки, добавя Холсетер.

За него въпросът не е дали ще има глобална продоволствена криза, а колко голяма ще бъде тя. Трябва да имаме предвид, че през последните две години хората, които си лягат гладни, са се увеличили с 100 млн. души, изтъкна още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

2

Propaganda

07.03 2022 в 14:37

Не виждам проблем. Малкото глад дори е здравословен.

Важното е руските терористи да беднеят и гладуват. руските фашисти да бъдат смачкани до разпад на руската държавица.

Каза,Пропаганда.
 
X

Да помогнем на украинските деца!