Военните в Мианмар блокираха достъпа до Facebook

OFFNews 04 февруари 2021 в 12:03 1426 0

Снимка БТА/AP

Военните в Мианмар блокираха достъпа на гражданите до Facebook. Това се случва на фона на нарастващите протести срещу армията, която извърши държавен преврат , предаде Ройтерс.

От Министерството на информацията и комуникацията на Мианмар съобщиха, че достъпът до социалната мрежа ще бъде блокиран до 7 февруари (неделя), за да се запази "стабилността" в страната.

Близо половината от 53-милионното население използва Facebook. В последните дни социалната мрежа се превърна в основен канал за комуникация на активисти, обединили се срещу завземането на властта от военните. Група, наречена „Движение за гражданско неподчинение“, е събрала над 200 хил. последователя в социалната мрежа. В сряда, активисти, включително медицински специалисти, обявиха, че над 70 болници и медицински отделения ще спрат работа в знак на протест срещу това, което те наричат „незаконно“ правителство.

Facebook е наясно, че в момента достъпът до платформата е блокиран, заяви говорител на компанията. 

„Призоваваме властите да възстановят свързаността, така че хората в Мианмар да могат да общуват със семействата и приятелите си, както и да имат достъп до важна информация“, написа още той в изявление. 

Норвежкият Telenor Asa, основен мобилен оператор в Мианмар, заяви, че ще се съобрази със заповедта, но изрази „сериозна загриженост“ за нейното действие върху правата на човека.

„Въпреки че заповедта има правно основание, Telenor не вярва, че искането се основава на необходимост и пропорционалност в съответствие с международния закон за правата на човека“, отбелязаха в изявление от компанията.

Какво се случва по улиците на Мианмар? 

Репортажи от Мандалей - вторият по големина град в Мианмар, показват, че през последните дни е имало малки демонстрации и няколко ареста, предаде Би Би Си. 

В Янгон пък, за втора поредна вечер, граждани са протестирали срещу завземането на властта от военната хунта, удряйки по тенджери за готвене. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!