''Внимание, въздушна тревога!'' Украински кибер партизани превзели радиостанции в поне 19 области на Русия

Красимир Крумов 22 февруари 2023 в 12:52 6202 2

Снимка

Жителите на десетки градове в Русия – от Калининградска до Кемеровска област - са чули в сряда фалшиви съобщения за въздушна тревога и ракетни заплахи, съобщи Министерството на извънредните ситуации (МЧС) на Руската федерация, цитирано от ТАСС. Фалшивите тревоги са били обявени най-малко в 19 региона на Русия.

От МЧС обясниха пред медиите случилото се с хакерска атака срещу сървърите на няколко комерсиални радиостанции. Подобни съобщения за заплаха от ракетна атака са прозвучали в ефира на частни развлекателни радиостанции в няколко града на Краснодарска област – Ейск, Новоросийск, Геленджик и Армавир, съобщи местният оперативен щаб. „Ефирът на радиостанциите беше подложен на хакерска атака, в резултат на което е пуснат провокационен аудиоклип. В момента излъчването е възстановено. Цялата информация и материалите, които могат да помогнат за разследване на случая са предадени в правоохранителните органи, се казва в съобщението на щаба.

Предупредителни съобщения са чули жителите на Владимирска, Воронежска, Белгородска, Ивановска и Тулска области. В пресслужбата на управлението на МЧС в Тулска област отбелязаха, че регионалната система за оповестяване на населението не е пускана в действие, за изясняване на обстоятелствата е „организирано взаимодействие с дежурните служби на ФСБ и МВР“.

Оперативният щаб на Белгородска област също заяви, че информацията за ракетен удар и въздушна тревога на една от радиочестотите в Белгород е фалшива.

"Излъчването на една от радиостанциите сутринта на 22 февруари е било хакнато, вероятно от украинска страна“, се казва в съобщението на оперативния щаб.

В Република Коми обясниха, че ефирът на радиостанцията „Хумор FM” в Сиктивкар е бил спрян в сряда сутринта след като е прозвучало съобщение за опасност от ракетен удар, което е било фалшива атака от украинска страна. За няколко секунди ефирът на станцията на честота 104.2 в Асин, в резултат на което жителите са чули фалшива информация за въздушна тревога и за предстоящ ракетен удар. Такива предупреждения са чули и жителите на Новосибирск и Грозни, както и в населени места на Калининградска и Мурманска области.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

23.02 2023 в 12:23

Кратуните на блядовете трудно ще уврат, но случилото се е стъпка, сериозна, в правилна посока.
А цинковите ковчези все по-бясно дрънчат...

1005

1

Диоген

22.02 2023 в 15:13

дано са разбрали..дали е приятно да чуеш сирените.
което надали ще им промени робското мислене.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки