ВМРО-ДПМНЕ предлага закон за забрана на български 'фашистки' сдружения

OFFNews 17 октомври 2022 в 10:22 4074 3

Архив

Снимка Pixabay

Скопие, Северна Македония

Македонската партия ВМРО-ДПМНЕ предлага закон за забрана на българските сдружения в Република Северна Македония, предава БТА. Поправките в закона, внесени от опозицията, ще се гледат днес в парламента.

"До сега не съм чул нито един коментар от СДСМ и правителството по текста на закона, готови сме да разговаряме, но същността е, че трябва да попречим на това, което се случва - формиране на сдружения с цел асимилация и промотиране на фашизма и нацизма, който македонските граждани победиха пред Втората световна война, и тук преди всичко имам предвид българския фашистки окупатор", заяви председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, цитиран от БТА.

"Предлагаме закон, който ще попречи спорни имена да бъдат имена на сдружения на македонски граждани и да се злоупотребява с правото на гражданите да се сдружават. Това ще се отнася и за вече регистрираните сдружения", добавя зам.-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски е коментирал, че промени в същия закон се готвят и от министерството на правосъдието.

По-рано за такива е говорил и  президентът Стево Пендаровски. Той е настоявал за промени още след откриването на центъра на Културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля, а два дни преди откриването на клуба на сдружението „Цар Борис Трети” в Охрид бе създадена специална консултативна комисия, която да дава становище за имената на сдруженията и фондациите, която ще действа до приемането на поправки в Закона. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

2

DARTH VADER

17.10 2022 в 12:36

ПРЕДИ ВСИЧКО ОСТАНАЛО, СА НУЖНИ ТЕЖКИ ПРИСЪДИ ЗА ЦЯЛОТО ИМ ПАРТИЙНО РЪКОВОДСТВО...

ВСИЧКИТЕ ИМ ГЛАВАТАРИ СА ВЪТРЕ В С ДВАТА КРАКА В ПОМИЯТА...

СПУКАХА СЕ ДА ПРОДАВАТ ПАСПОРТИ НА НЕБЪЛГАРИ,КУЦО И САКАТО СТАНАХА ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ СРЕЩУ € 10-12 К

И "ВОЕВОДИ" СЕ САМОНАРЕКОХА ЧАК...

22548

1

dolivo

17.10 2022 в 11:33

един вид самозабрана?