Власт по наследство: Дъщерята на Дутерте стана вицепрезидент на Филипините

OFFNews 20 юни 2022 в 11:15 1559 0

Сара Дутерте

Снимка Getty Images

Сара Дутерте полага клетва като следващия вицепрезидент на Филипините. До нея са майка ѝ Елизабет Цимерман и баща ѝ - президентът на страната Родриго Дутерте. 19 юни 2022 г., Давао, Филипините

Най-голямата дъщеря на оттеглящия се президент на Филипините Родриго Дутерте положи клетва като вицепрезидент. Сара Дутерте обеща да обедини Филипините на церемония в Давао, предава Би Би Си. Именно там 44-годишната жена пое от баща си поста кмет на града преди повече от десетилетие - преди да направи кариера в националната политика.

Тя положи клетва редом с кандидата си за президент Фердинанд Маркос-младши, който скоро ще замени баща ѝ на президентския пост.

"Предстоящите дни може да са пълни с предизвикателства, които изискват от нас да бъдем по-единни като нация", заяви г-жа Дутерте.

Шестгодишният ѝ мандат заедно с Фердинанд Маркос младши ще започне официално на 30 юни.

Като кандидати на изборите през май двамата постигнаха исторически победи, като създадоха мощен съюз и се придържаха към посланието за единство, което помогна на много от техните съюзници да спечелят власт и в други държавни структури.

Във Филипините президентът и вицепрезидентът се избират поотделно.

Родриго Дутерте е противоречива фигура на "силен човек", който дойде на власт през 2016 г. с обещания да намали престъпността и да се справи с кризата с наркотиците в страната. Критиците му твърдят, че по време на петте си години на власт Дутерте е насърчил полицията да извърши хиляди извънсъдебни убийства на заподозрени лица в рамките на така наречената от него "война срещу наркотиците". Международният наказателен съд призова за официално разследване на хилядите убийства, станали по време на смъртоносните репресии.

Дутерте беше заявил, че ще се кандидатира за вицепрезидент, преди да промени решението си миналия месец и да обяви оттеглянето си от политиката. В неделя той застана до дъщеря си, когато тя положи клетва за новата си роля.

Фердинанд Маркос младши - известен с прякора Бонгбонг - също присъства на церемонията. Подобно на бъдещия си вицепрезидент, той също е син на бивш филипински лидер. Баща му, с когото споделя едно име, е свален от власт като диктатор на страната по време на въстание през 1986 г. Избирането на Бонгбонг означава, че семейство Маркос ще се завърне след 36 години на власт в президентския дворец Малаканян. Семейство Маркос никога не се е извинявало за злоупотребите по време на старата диктатура, нито е върнало голяма част от съкровищата, за които е обвинявано, че е откраднало от националната хазна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови