Виктория Нуланд на крака при хунтата в Нигер, предупреди метежниците да внимават с ЧВК ''Вагнер''

OFFNews 08 август 2023 в 12:01 3512 0

Снимка БТА / АП

Мохамед Тумба, един от метежниците, които свалиха нигерийския президент Мохамед Базум, се обръща към привържениците на управляващата хунта в Ниамей, Нигер

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд направи пътуване до Нигер, където проведе "изключително откровени и на моменти доста трудни" разговори с военните, завзели властта в страната, съобщи пресслужбата на Държавния департамент.

Нуланд обяви, че е предупредила хунтата, че Съединените щати ще спрат всички форми на подкрепа за Нигер, ако в страната не бъде възстановено законно правителство. Нуланд е предложила също така на бунтовниците американска помощ за възстановяване на конституционния ред.

Според заместник-държавния секретар в момента нигерийските военни не са заинтересовани от завършването на преврата. „Те имат собствени идеи за това как ще се развие ситуацията по-нататък. Надяваме се, че ще държат вратата отворена за дипломацията“, каза Нуланд.

Заместник-държавният секретар на САЩ е предупредила хунтата и за рисковете, които крие появата на наемници на ЧВК „Вагнер“ в страната.

„Напомних им, че с появата на „Вагнер“ сигурността в страните се влошава, ситуацията с човешките права се влошава“, цитира думите й Държавният департамент.

Нуланд смята, че военните са много наясно с рисковете за суверенитета, ако наемниците на ЧВК „Вагнер“ бъдат поканени в страната.

Представителите на военната хунта не са позволили на американската представителка да се срещне с президента на Нигер Мохамед Базум, който е в ареста от началото на преврата.

Военният преврат в Нигер беше извършен на 26 юли. Тогава метежниците обявиха, че са отстранили от власт президента на републиката Мохамед Базум. Два дни по-късно генерал Абдурахман Чиани, началник на президентската гвардия, се обяви за нов държавен глава.
Много държави осъдиха преврата и поискаха незабавното освобождаване на президента Базум. Освен това Европейският съюз наложи санкции срещу Нигер и спря всякаква финансова подкрепа за републиката до възстановяването на законното правителство. Представители на Икономическата общност на западноафриканските страни (ECOWAS) спряха всички търговски сделки с Нигер, замразиха активите му в регионалната централна банка и спряха всички програми за финансова помощ за републиката.

Освен това страните от ECOWAS отправиха ултиматум към военните в Нигер, като им дадоха седмица да върнат властта в страната на законното правителство. Срокът изтече на 6 август, но решителни действия, за които алармираха членовете на организацията, не последваха. „Уолстрийт джърнъл“, цитирайки високопоставен военен от една от страните от ECOWAS, пише , че въоръжените сили на региона все още не са готови за намеса и се нуждаят от повече време, за да се подготвят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика