Quantcast

Вигенин иска от Европа повече пари за бежанците

Последна промяна на 01 октомври 2013 в 14:27 2710 2

Кристиан Вигенин
Кристиан Вигенин

Очакваме да бъде договорено увеличаване на средствата, определени за България по линия на европейски фонд “Убежище и миграция“ за периода 2014-2020 г., с оглед на рязката промяна на ситуацията с бежанците в страната.

Това е заявил българският външен министър Кристиан Вигенин по време на срещата си с председателя на Комисията по външни работи на Европейския парламент Елмар Брок, съобщиха от МВнР.

По време на срещата Вигенин е запознал Брок с извънредната ситуация, създадена от прогресивно нарастващия натиск от бежанци, търсещи убежище в България. Българският външен министър заявил, че България гледа сериозно на своите отговорности като държава от близкия на конфликта регион. Същевременно, поради постоянно нарастващия към страната ни бежански поток, се налага да търсим възможности за получаване на международна подкрепа – експертна и финансова. Кристиан Вигенин изрази надежда за бързо намиране на изход от кризата в Сирия, което на този етап започва да изглежда все по-реалистично.

Представители на Европейската комисия пристигат в България за оценка на положението на бежанците у нас.

От оценката ще зависи каква експертна и финансова подкрепа ще получи държавата ни за справяне с хуманитарния проблем. В края на миналата седмица бе преминат критичният брой от 5 хиляди души, за които правителството може да се погрижи.

Днес ще се състои заседание на междуведомствения щаб за бежанците, оглавяван от вицепремиера Цветлин Йовчев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.10 2013 в 20:28

Тоя идиот вместо да иска пари от ЕС да поиска и другите страни от ЕС солодарно да приемат бежанци.Нали сме в една общност, или пак искат пари ,за да ги откраднат. И докога ще се пускат в България нелегално? И колко могат да се приемат? Нито отчет се дава ,нито се казва нещо.

01.10 2013 в 14:32

Вагинин може да иска, но ония хора знаят, че да дадеш пари на комунист е като да ги изгориш. Веднага потъват в джобовете на комунистическата мафия!