Версия: Москва готви размяна на руски шпиони след строгата присъда за американския морски пехотинец

Ганчо Каменарски 16 юни 2020 в 17:45 4988 0

Снимка twitter.com/sarahrainsford

В понеделник Московският градски съд постанови за бившия американски морски пехотинец Пол Уилън 16 години затвор за шпионаж. Това е пореден удар по не съвсем сполучливите усилия на президента Доналд Тръмп „да се разбере с Русия”, пише The New York Times. 

Подобна строгост по отношение на 50-годишния американец още веднъж показва, че независимо от хвалебствените изказвания на Тръмп за Владимир Путин, отношенията между двамата лидери постепенно започват да се влошават от момента на взаимното изгонване на дипломати през 2018 г.

В своето изявление пред сградата на съда посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан осъди делото, наричайки го „издевателство над правосъдието”, характерно за „спада” в отношенията между Москва и Вашингтон.

Според него, с Уилън, който от момента на своя арест в края на 2018 г. се намира в „мрачния затвор от царската епоха” Лефортово, се отнасяли ужасно. Неведнъж му е отказвано лечение, докато в края на май се наложило спешно да го оперират.

Уилън твърди, че Федералната служба за сигурност му е направила клопка с фалшив компромат - с цел да го разменят срещу руски гражданин, арестуван в САЩ.

Суровата присъда може да свидетелства, че Русия се стреми да освободи свой високопоставен гражданин, намиращ се в САЩ.

След обявяването на присъдата адвокатът на Уилън Владимир Жеребенков заяви, че защитата вече е получила предложение за размяна.

„Въпросът за размяната ще се решава в Кремъл” – твърди Жеребенков.

Според него, Москва по-скоро иска размяна срещу руския оръжеен търговец Виктор Бут, например, или бившия пилот Константин Ярошенко, осъден за търговия с наркотици.

Официалният представител на Путин Дмитрий Песков заяви по този повод, че Кремъл няма никакво отношение към размяната.

Уилън, който има и британско, ирландско и канадско гражданство, често посещавал Русия и до ареста си се считал за русофил. Последното му посещение било през декември 2018 г., за да присъства на сватба.

Американецът, който до 2008 г. е служил в Корпуса на морската пехота на САЩ, при посещенията си в Русия установил контакти с няколко руски военни от нисък ранг, което вероятно привлякло вниманието на руските спецслужби. Според адвоката Жеребенков неговият клиент е следен в продължение на много години.

Агентите на ФСБ задържали Уилън в разкошен хотел близо до Кремъл, след като негов руски приятел му дал флашка. Според американеца, той очаквал в нея да има фотографии от неотдавнашна екскурзия в Подмосковието. Руските следователи обаче твърдят, че във флашката има секретна информация.

„Информацията във флашката се оказа фалшива” – заяви Жеребенков след обявяване на присъдата - „Това беше провокация.”

Осъждането на Уилън стана в контекста на студените руско-американски отношения и вътрешнополитическите кризи, от които пострадаха и двамата президенти, напомня The New York Times.

Путин се сблъска с растящото недоволство на населението заради влошаване на икономическата обстановка, включително и заради пандемията, а рейтингът му се намира на най-ниското равнище от началото на управлението му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови