Великобритания плаща 1 млрд. паунда на Северна Ирландия срещу мнозинство за Мей

OFFNews 26 юни 2017 в 22:05 5921 3

Снимка PA

Британският премиер Тереза Мей обеща Северна Ирландия да получи 1 млрд. паунда допълнително в замяна на подкрепата на северноирландската Демократична юнионистка партия за Консервативната партия в парламента. 

Договорката е част от споразумението, което Мей сключи с лидерката на ДЮП Арлин Фостър. 

След инициираните от Мей предсрочни избори, целящи да затвърдят позициите ѝ преди началото на преговорите за Брекзит, Консервативната партия загуби мнозинството си в парламента, като спечели само 318 места, и беше принудена да приеме помощта на ДЮП, която ѝ предложи подкрепата на своите 10. 

Фостър подчерта, че допълнителното финансиране за Северна Ирландия и ще стимулира икономиката и инвестициите, а подписаното споразумение ще позволи на Великобритания да има стабилно правителство. 

Мей се е споразумяла да получи подкрепата на ДЮП за гласуването на законите за бюджета, за национална сигурност и при всички гласувания на въпроси, свързани с Брекзит.

Тереза Мей каза, че споразумението с юнионистите дава ясно да се разбере, че Лондон продължава да се придържа към ангажиментите, установени в споразумението от Белфаст за уреждане на северноирландския конфликт и последвалите го споразумения.

В споразумението е записано още, че ДЮП ще подкрепи консерваторите и при всички вотове на доверие в парламента и по всички въпроси, свързани с изпълнение на програмата на кабинета. Партията обаче няма да има никаква роля в политическите разговори на правителството, свързани със Северна Ирландия. 

Допълнителните 1 млрд. лири ще бъдат отпуснати, ако до четвъртък в Северна Ирландия се постигне споразумение за споделяне на властта между местните партии, между които в момента текат преговори по въпроса. 

От отпуснатите допълнителни средства 400 милиона ще отидат за инфраструктурни проекти, 350 милиона за образованието и здравеопазването, 150 милиона за широколентов интернет, 100 милиона за социални проекти.

С предоставянето на допълнителните 1 милиард лири за Северна Ирландия общата финансова подкрепа на Лондон за тази британска провинция ще възлезе на 1,5 милиарда лири.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови