Великобритания, Италия и Япония разработват изтребител от ново поколение

OFFNews 09 декември 2022 в 08:47 3681 2

Рисунка показва как може да изглежда новият изтребител.

Снимка PA Media

Рисунка показва как може да изглежда новият изтребител.

Великобритания, Италия и Япония ще разработват нов изтребител, който използва изкуствен интелект.

Съвместната инициатива ще създаде хиляди работни места в Обединеното кралство и цели укрепване на връзките в областта на сигурността, отбелязва британският министър-председател Риши Сунак.

Следващото поколение изтребител Tempest трябва да влезе на въоръжение до 2035 година и евентуално да замени Typhoon.

Работата по разработването му вече е в ход. Целта е създаване на боен самолет, който да използва усъвършенствани сензори и изкуствен интелект, за да помага на пилота, когато той е претоварен или подложен на силен стрес. При необходимост ще може да се управлява и без участието на пилот и да изстрелва хиперзвукови ракети.

Създаването на такъв сложен самолет е изключително скъпо - разработването на самолета F-35 е най-скъпата програма, предприемана някога от Пентагона - затова Великобритания търси партньори. Италия вече се е включила в проекта, а присъединяването на Япония е важен ход в момент, когато Великобритания изгражда по-тесни връзки със съюзниците си в Индийско-Тихоокеанския регион, притеснени от по-настъпателния Китай.

Към програмата могат да се присъединят и други държави. Франция, Германия и Испания вече работят заедно по свой отделен проект, както и Съединените щати.

За Обединеното кралство това споразумение е не само от гледна точка на сигурността, но и от икономическа гледна точка. Надеждата е, че разработването на нов изтребител може да създаде и поддържа хиляди работни места в Обединеното кралство и да отвори врати за по-голям износ на оръжие.

Сунак ще даде старт на първия основен етап от програмата по време на посещение в RAF Coningsby, в Линкълншир, в петък. Преди посещението той заяви:

"Сигурността на Обединеното кралство, както днес, така и за бъдещите поколения, винаги ще бъде от първостепенно значение за това правителство. Ето защо трябва да останем на върха на напредъка в отбранителните технологии - да изпреварваме тези, които се опитват да ни навредят. Международното партньорство, което обявихме днес с Италия и Япония, има за цел именно това, като подчертава, че сигурността на евроатлантическия и индо-тихоокеанския регион е неделима.

Разработените от нас бойни самолети от следващо поколение ще защитават нас и нашите съюзници по целия свят, като използват силата на нашата световна отбранителна индустрия - създавайки работни места и спасявайки живота на хора."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

09.12 2022 в 12:49

Алфа,

С нещо безаналогово. На картинка. :D

2550

1

alfakentavur

09.12 2022 в 11:35

Ватенките с какво ще отговорят? С внос на самолети от Иран, Венецуела и Еритрея ли?