Васко Василев за коронацията на крал Чарлз III: Той лично избира музиката

OFFNews 04 март 2023 в 13:03 3622 0

Васко Василев

Снимка Фейсбук

Виртуозният музикант идва на турне в България след коронацията, което започва от Враца

Цигуларят Васко Василев, който ще бъде концертмайстор на оркестрите в Уестминстърското абатство при коронацията на крал Чарлз III на 6 май, бил поканен с имейл по време на турне. 

Това разказа виртуозният музикант по бТВ. По думите му сред причините да бъде избран е и това, че свири не само класическа музика, но и филмова и поп музика. 

Кралят е поръчал 12 нови произведения от най-различни композитори, които са абсолютно нови и той лично, доколкото аз знам, абсолютно лично ръководи избора на музика, на
музиканти, на певци... Започваме репетициите в училището на Уестминстър, от първи май, всеки ден, по 7-8 часа, разказа още Василев. 

Поръчаните произведения включват новия Коронационен химн на Андрю Лойд Уебър, Коронационния марш на Патрик Дойл, и нови произведения на десетки композитори, сред които и Иън Фарингтън, чието произведение ще пресъздаде музикални теми от Британската общност за соло орган. 

Най-голямото ми вълнение е било за 12 конгрес на БКП, като бях малък, откриването на НДК. Да, отговорно е, да, но в края на краищата ние сме професионалисти, това е работа и дали е Враца, дали е София, дали е абатството, ние се раздаваме винаги, каза в отговор на въпрос Васко Василев. 

„До май имам концерти в Милано, концерти в Испания, между Кралската опера, където свирим „Русалка“, „Пепеляшка“, „Турандот“, след което една седмица усилена работа по коронацията. Веднага след това идвам на турне в България, започвайки от Враца, така че от Уестминстърското абатство до Враца, на 30 е първия концерт, започваме едно много тежко турне. То ще е от 14 концерта в България, което завършва с концерт в НДК на 13 юни. След това съм в Япония с кралския балет, където ще свирим „Сен Санс“, обясни Васко Василев.

Coronation Orchestra е името на специалния оркестър, който ще обедини елитни изпълнители от всички оркестри в Кралството. Музикантите ще свирят под диригентството на сър Антонио Папано, но първата цигулка ще бъде в ръцете на виртуозния концертмайстор Васко Василев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!