Вашингтон преговаря с Анкара за алтерантивни маршрути за износ на зърно

OFFNews 16 август 2023 в 17:32 1221 0

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

САЩ водят преговори с Турция, Украйна и съседните на Киев страни за разширяване на използването на алтернативни маршрути за износ на украинско зърно, предаде УНИАН. 

Според Уолстрийт Джърнъл подкрепяният от САЩ план призовава за увеличаване износа на Украйна на четири милиона тона зърно на месец през Дунав до октомври. По-голямата част от зърното ще бъде транспортирано по река и през Черно море до близките румънски пристанища и след това до други дестинации.

Въпреки че този маршрут е по-бавен и по-скъп, той може да бъде алтернатива на Черноморския корабен коридор, създаден миналата година по споразумение с Русия, Турция и ООН.

Усилията за увеличаване на експортния капацитет на Украйна през Дунава са успоредни с усилията на Турция и ООН да принудят Русия да се върне в сделката за зърно, казват официални лица. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който помогна за сключването на сделката миналата година, е подложен на натиск да възобнови сделката, преди прибраното украинско зърно да започне да се трупа в началото на септември.

САЩ обмислят всички потенциални варианти, включително военни решения, за защита на корабите, пътуващи към и от украинските пристанища на река Дунав.

Плановете на САЩ ще се основават отчасти на инициатива на Европейския съюз за създаване на пътни, железопътни и морски маршрути, известни като „ленти на солидарност“, за възможно най-гладко придвижване на зърно и други стоки към и от Украйна.

На 17 юли Русия се оттегли от споразумението за зърно , като същевременно заяви, че корабите в Черно море ще се считат за превозващи военни товари.

На 31 юли. израелски кораб беше първият, който проби руската зърнена блокада. На 9 август беше съобщено, че Ердоган иска да съживи и разшири „зърнената“ сделка.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че има страна, която може да убеди Кремъл да се върне към споразумението за зърното .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews