Въпреки предупрежденията на САЩ Израел бомбардира гъстонаселения Рафах

OFFNews 09 февруари 2024 в 13:27 1118 2

Рафах

Снимка Getty images

Израел бомбардира рано тази сутрин обекти в пренаселения град Рафах в южната част на Ивицата Газа въпреки предупрежденията на САЩ към Тел Авив да не разширява сухопътната си офанзива в тази посока, предаде Асошиейтед прес.

Рафах е убежище на повече от половината от 2,3-милионното население на блокирания от Израел анклав.

При днешните израелски удари бяха поразени две жилищни сгради, в които загинаха осем палестинци, сред които три деца и една жена.

Ударена бе и детска градина, използвана като убежище за разселени жители в централната част на Газа. Жертвите на тази атака са най-малко четири, съобщиха служители от местна болница и репортери от АП, цитирани от БТА. Ранените са около 30, като става въпрос предимно за жени и деца. Свидетели разказват, че хората в приюта са спели в момента на израелската атака.

Американският президент Джо Байдън заяви вчера, че военният отговор на Израел на нападението на "Хамас" в Газа е бил "прекомерен". Това е най-острата критика, която досега САЩ са отправяли към близкия си съюзник.

Изразените от Тел Авив намерения за разширяване на израелската сухопътна офанзива към Рафах предизвика силен обществен отзвук във Вашингтон.

"Все още не сме видели никакви доказателства за сериозно планиране на подобна операция", каза вчера говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател.

Предприемането на едно такова настъпление в настоящия момент "без никакво планиране и с малко предварително обмисляне в район, в който са се подслонили един милион души, би било катастрофа", предупреди той.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби подчерта, че Вашингтон "не би подкрепил" израелска сухопътна офанзива в Рафах.

Войната продължава вече пети месец, а израелската армия все още е съсредоточена в град Хан Юнис, северно от Рафах. Премиерът Бенямин Нетаняху обаче многократно заяви, че ще последва настъпление към Рафах, с което създаде паника сред стотиците хиляди разселени хора.

Изказванията на Нетаняху предизвикаха тревога и сред египетските власти, които подчертаха, че всяка сухопътна операция в района на Рафах ще подкопае подписания преди 40 г. мирен договор между Тел Авив и Кайро. Граничният пункт "Рафах" между Египет и Ивицата Газа е основен вход за хуманитарна помощ в палестинския анклав.

В началото на сухопътната офанзива повече от половината от жителите на Газа се преместиха в Рафах в опит да се спасят от израелските удари, следвайки разпорежданията на Израел да се евакуират на юг. Въпросните разпореждания вече обхващат две трети от територията на анклава, въпреки че около 300 000 палестинци все още се намират в северната половина на Газа.

Израел редовно нанася въздушни удари дори и в райони, в които има разселени хора, с аргумента, че атакува обекти на "Хамас", отбелязва АП. Тел Авив хвърля отговорността за жертвите върху палестинското движение, обвинявайки го, че действа от цивилни райони.

Днес палестинските здравни власти съобщиха, че убитите палестинци Газа от 7 октомври насам вече са 27 947, а ранените - 67 459, предаде Ройтерс. Убитите от израелската армия палестинци през последното денонощие са 107, а ранените - 142.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1001

2

Краси1

09.02 2024 в 14:09

Защо ли наистина не се махнат оттам

400

1

демотиватор

09.02 2024 в 13:57

Някой да е чул за спасяващи се в мирните арабски страни палестинци, бягащи от войната в Газа?!
Въпрос за "Стани Богат", пардон, "Стани Разбирач" е: Защо???
(Жокер: дали някой не им плаща да стоят непременно там? Кой? Какво цели?)

Щото инак откъде ли не "бягат"(или плуват, летят, пълзят и т.н.) разни мигранти- от Афганистан, Сирия, североафриканските страни, от Лат.Америка в САЩ и т.н.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки