Външният министър на Скопие: И ние, и България ще подпишем договора с гордо изправена глава

OFFNews 11 юли 2017 в 16:07 7288 0

Никола Димитров, външен министър на Македония

Снимка БГНЕС

Постигнатият компромис е добра основа за подписването на договора за добросъседство с България, заяви македонският външен министър Никола Димитров. Той каза това на пресконференция с намиращия се в Скопие държавен секретар в германското Министерство на външните работи Михаел Рот, съобщи БГНЕС.

В отговор на въпрос за подготвяния договор Никола Димитров отвърна, че още е рано да се обявят подробности от договора.

„Огласяването на точните формулировки сега може да повлияе на консултациите. Това, което мога да кажа е, че македонската и българската страна се ръководеха от началото от тезата, че „ако те унищожа, ще унищожа и себе си“. Постигнатият компромис е добра основа да бъде подписан договора и ние, и България с горда и изправена глава ще го подпишем", каза македонският външен министър.

Според него има още три седмици до посещението на премиера Бойко Борисов в Македония, в които ще се уточнят детайлите и ще бъдат информирани "другите политически актьори и обществеността“.

„Новото правителство предприе множество мерки, които трябва отново да създадат доверие с Гърция, но и с България", заяви на свой ред германският дипломат в отговор на зададен въпрос.

Той обяви, че е сигурен, че македонското правителство ще работи и занапред за намаляване на напрежението и изграждане на доверие.

"Доколкото ръката е протегната, аз очаквам от другата страна да стисне тази протегната ръка. Никой извън Македония и извън Гърция не разбира този спор (за името), който изцяло е абсурден. Историята трябва да си остане история и трябва да вървим задно към бъдещето. Германия е готова да помогне в тази посока“, увери гостът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews