В Тайланд се извиха опашки за бонбони и сладкиши с канабис

След обявеното намерение правителството узакони производството и продажбите на храни и напитки с марихуана

OFFNews 09 юни 2022 в 10:38 2696 0

Тайландско кафене предлага канабис

Снимка БТА/АП

Клиенти се редят на опашка за закупуване на марихуана в Highland Cafe в Банкок, Тайланд

Тайланд узакони отглеждането и търговията с канабис. От днес в страната е позволена е консумацията му в храни и напитки. Това е първата азиатска държава, направила подобна стъпка, съобщава Ройтерс и уточнява, че пушенето на марихуана в страната остава незаконно.

Кореспондент на агенцията съобщава, че след решението пред търговските обекти се извиват опашки. Хората чакат да си закупят напитка или бонбони с доскоро забранената субстанция. Защитниците на идеята приветстваха реформата в страната, която е с едни от най-рестриктивните закони за борба с наркотиците.

„След COVID, икономиката запада, ние наистина се нуждаем от това“, каза Чокван Кити Чопака, който притежава магазин, продаващ сладкиши и дъвки с канабис.

Тайланд, който има традиция да използва канабис за облекчаване на болката и умората, легализира медицинската марихуана през 2018 г.

По-рано правителството обяви, че планира да раздаде милион растения, за да насърчи фермерите да се заемат с неговото отглеждане. Все пак властите се опитват да предотвратят бума на употребата за развлечение като регламентират строго в кои продукти употребата на канабис е законна.

Тайланд дава на домакинствата 1 милион растения канабис - за чайове и супи

Производителите на канабис трябва да се регистрират в правителствено приложение, наречено PlookGanja, до момента са го направили 100 000 души, съобщават от здравното министерство на Тайланд.

Притежанието и продажбата на екстракти от канабис, съдържащи повече от 0,2% психоактивна съставка, тетрахидроканабинол, не е разрешено, което изключва пушенето на трева като възможност. Наказанието за подобно действие остава сурово. Нарушилите закона могат да бъдат глобени или изпратени в затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!