В щата Вашингтон дават без пари джойнт на ваксиниращи се

OFFNews 08 юни 2021 в 21:24 5826 0

Moderna и Индика или Pfizer и Сатива? Пред този избор ще бъдат поставени съвсем скоро жителите на щата Вашингтон във ваксинационните центрове.

Щатът ще позволи на възрастните да поискат и да получат безплатен предварително свита цигара с марихуана (джойнт), ако си поставят ваксина за COVID-19 в оторизиран "диспансер" за трева, съобщи в понеделник щатският съвет по алкохола и канабиса.

Програмата "Джойнт срещу ваксини" ще продължи до 12 юли, като целта ѝ е да убеди повече жители да си направят ваксинация срещу COVID, съобщи VICE До въвеждадето ѝ се стигна, след като щатът получи множество молби от търговците на дребно на канабис да им бъде разрешено да раздават трева, за да популяризират усилията на щата за ваксинация

Новата инициатива не е първото раздаване на трева срещу ваксини в САЩ. Някои "диспансери" (обекти в които легално се продава трева за забавление и медицински цели бел. ред.) в Аризона вече раздават канабис на тези, които се ваксинират.

Много щати се опитват да стимулират населението си да се ваксинира с други предложения.

Щатът Охайо започна първи подобна инициатива, като въведе томбола с нагрда  1 млн. долара за ваксинираните и отбеляза увеличение на броя на ваксинираните. Губернаторът на Западна Вирджиния се опита да насърчи ваксинирането в своя щат, като разигра пушки, пушки, камиони и доживотни лицензи за лов и риболов.

Губернаторът на Вашингтон Джей Инсли, който е от Демократическата партия, заяви че щатът ще отмени всички ограничения заради пандемията до 30 юни или след като 70 % от жителите на Вашингтон, на възраст над 16 години, са получили поне една доза ваксина, което от двете събития настъпи по-рано. До сега 58% от жителите на Вашингтон са получили поне една доза, а 49% са напълно ваксинирани, което е повече от средното за страната (43%).

Все пак раздаването на трева има някои ограничения. "Диспансерите" могат да раздават само по един предварително свит джойнт, не е позволено да раздават храни с марихуана, получателите трябва да са навършили 21 години. Трева ще се раздава само в "диспансери" в които се провеждат активни програми за ваксинация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови