В Русия се появи първото убежище за гейове, лесбийки, бисексуални и транссексуални

ОFFNews Последна промяна на 28 ноември 2017 в 14:19 3544 1

Снимка Сабин Коларов

София прайд 2017 - ежегодното шествие на ЛГБТ обществото

Никол е искал да стане жена и прекарал девет месеца затворен от родителите си, докато избяга и отиде в първото отворено в Русия убежище за хомосексуални и транссексуални.

"Когато пристигнах тук, не можех да стоя прав, мускулите ми бяха атрофирали. Борех се със себе си, с вътрешното си "аз", с външния си вид", разказва Никол, цитирана от БТА.

Никол се представя с това женско име, но говори за себе си в мъжки род. Той взема женски хормони, а неотдавна му е направена операция за премахване на тестисите.

Той е един от обитателите на първото убежище за млади ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални), отворено в Русия, където хомофобията често се изразява открито, особено след приемането през 2013 г. на закон, който наказва "пропагандирането" на хомосексуалността сред малолетни и непълнолетни.

Центърът се намира в обезопасен комплекс в покрайнините на Москва и може да приеме до 14 души. Отворен е през април, за да приеме дошли от Чечения хомосексуални след разкритията на руския опозиционен всекидневник "Новая газета" за тормоза над гейовете в тази силно консервативна руска кавказка република, които предизвикаха възмущение в цял свят.

От октомври обаче той приема "всички страдащи ЛГБТ", които са отхвърлени от семействата си или са загубили работата си или пък са били нападнати, обяснява директорката на управляващата центъра организация за подкрепа Московски център на ЛГБТ общността Олга Баранова.

Идеята за убежището съществува отдавна, но набирането на средства за финансирането му става възможно благодарение на реакциите към положението на хомосексуалните в Чечения, добавя тя.

Обитателите му идват от цяла Русия, а в случая на Никол от бившата съветска кавказка република Азербайджан.
Никол разказва, че семейството му го е затворило в апартамента му, когато той решил да си пусне дълга коса, която днес носи на конска опашка, и да взема женски хормони. Спомня си за мислите за самоубийство, които са го навестявали през дългите месеци на едно канапе, когато не е можел да взема тези хормони.

В крайна сметка родителите му го пускат да си върви и му помагат да си купи билет за Русия, но го предупреждават: ако някой ден се върне, ще го убият и ще се самоубият.

Никол нервно изразява надежда, че ще може да се установи в Холандия. "Трябва да претърпя още няколко операции, искам да си изградя нов живот и да получа нови документи за самоличност. Тук това не е възможно", казва той.
Друг обитател на убежището, Григорий Чибиров, идва от Владикавказ, Северна Осетия, в руската част на Кавказ.
"Тук се чувствам в безопасност, с хора като мен. Всички се държат приятелски и се подкрепяме взаимно, защото никой друг не го прави", обяснява 22-годишният рус младеж с лакирани в синьо нокти.

Напуснал е родното си място, защото родителите и братята му се срамували от сексуалната му ориентация. "Не мога да живея там, понеже съм такъв", казва той.

Помни как е бил тормозен от най-ранна възраст. Семейството му го накарало да си обръсне главата, когато си изрусил косата. Уволняван е от няколко места и е наричан "педал" на улицата.

Григорий се надява да се премести във Франция и да работи в модния бранш.

Той не се надява страната му да стане по-толерантна. "Може би след 50 или 100 години? Малко вероятно е да стане, докато Путин е на власт", смята той, споменавайки закона за "пропагандирането" на хомосексуалността сред малолетни и непълнолетни, символ на мощното завръщане на "традиционните ценности", които властите насърчават през последните години.

Почти никоя известна личност не афишира публично хомосексуалността си в Русия, а обществените прояви от рода на гей прайдовете системно се забраняват и разпръсват от полицията.

Убежището позволява на обитателите си да престоят в него шест седмици, в стаи с по две или три легла. Получават храна, съвети и юридическа помощ.

От един месец убежището е получило 37 молби от цяла Русия, включително Москва и Арктика, далеч повече от наличните места, съобщава директорката му.

Центърът дава предимство на хора с реалистични планове за изхода на престоя си и се опитва да окаже помощ на останалите.

Повечето обитатели са гейове, една четвърт са транссексуални и една пета са жени.

31-годишна транссексуална обитателка Ника се надява да замине за Франция за хормонална терапия и операция.
Младата жена, която също е от руския Кавказ, е била заплашвана от свои близки, но вече се чувства спокойна в убежището. "Дава ни покрив и сигурност. Сдобих се с второ семейство", казва тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови