В HSBC укрити милиони от наркотрафик и пране на пари

OFFNews 13 февруари 2015 в 11:20 4497 7

Швейцарският клон на британската банка HSBC е прикривал големи суми пари на хора, изправени пред обвинения за сериозни закононарушения, включващи наркотрафик, корупция и пране на пари, показват документи, до които е достигнало журналистическо разследване, пише британският в. "The Guardian".

В списъка с укриващите пари чрез швейцарския клон на HSBC са и 74 българи, които са укрили над 380 млн. долара. Подробности за тях обаче българските власти не дават.

Въпреки задължението си (въведено от 1998 г.) да направи специална проверка на високорисковите клиенти, банката е осигурила сметки на клиенти, замесени в шест големи скандала в Африка, включително най-големият случай на корупция в Кения.

HSBC е съхранявала и пари на банкери, обвинени в източване на фондове от бившия Съветски съюз. Предполагаеми престъпления на други клиенти на швейцарския клон са подкупване на държавната петролна компания на Малта, извършване на контрабанда на кокаин от Доминиканската република, замесване в допинг скандал, свързан с професионални велосипедисти в Испания.

Швейцарският клон е държал и сметки на известни политици, определяни като основни лица в политиката, за които (или за чиито роднини) има повишен риск от въвличане в корупция, пране на пари или избягване на международни санкции.

Някои банкови сметки са били директно използвани за корупционни плащания.

Банката отказва да обсъжда подробности, свързани с конкретни клиенти, но обяви, че ще предприеме действия по разкритията на журналистите. Тя вече закри банкови сметки на хора при които има несъответствия между доходите и данъците.

Това не е първият път, когато HSBC е критикувана, че не е проверила добре клиентите си. През 2012 г. в американския сенат банката беше остро критикувана за слабия си контрол по отношение на прането на пари. Тогава нейни мениджъри бяха обвинени, че са пренебрегнали сигналите за финансиране на терористи. Бяха посочени връзки с богати граждани на Саудитска Арабия.

HSBC е сред четирите банки, които сегашното правителство на България с премиер Бойко Борисов сключи договор за вземането на нов дълг в размер на 8 милиарда евро. Договорите още не са ратифицирани от Народното събрание, но те вече бяха одобрени на първо четене от комисиите по бюджет и финанси и по външна политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews