Quantcast

Външната комисия в парламента одобри идеята за нов дълг (обновена)

Нели Чолашка Последна промяна на 12 февруари 2015 в 12:37 5114 5

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Владислав Горанов, министър на финансите.

Парламентарната външна комисия прие проекта на ратификация, която ще разреши на правителството да тегли нов външен дълг от 16 млрд. лв. следващите три години.

Първоначално стана ясно, че външната комисия на Народното събрание е отхвърлила предложението, но по-късно от пресцентъра на парламента съобщиха, че на заседанието е преброен като "въздържал се" и гласът на Красимир Богданов от Патриотичния фронт, който всъщност не е присъствал и не се е регистрирал в началото на заседанието.

Така се оказа, че комисията е подкрепила ратификацията с 9 гласа „за”, 3 гласа „против” и 5 гласа „въздържал се” и предлага на парламента да приеме на първо четене законопроекта.

Комисията се проведе набързо по време на почивката на депутатите. Ратификацията беше подкрепена само от ГЕРБ и Реформаторския блок. БСП бяха против, "въздържал се гласуваха" представителите на ДПС, ПФ и БДЦ във външната комисия. АБВ нямаше представител.

Докато работят камерите, дебатът ще е винаги между 1 и 5 клас, коментира финансовият министър Владислав Горанов. За максималната лихва от 10% той обясни, че не за първи път се залага такава лихва с идеята да не се дава никаква насока на пазара, каква доходност очакваме.

"Няма защо да подвеждаме хората. Става дума за дефицит, който трябва да се покрие, и сега става въпрос за рефинансиране при удобни условия. Има ниски нива на лихвите. С това рефинансиране ще спестим разходи при лихвите", защити ратификацията и Настимир Ананив от РБ.

Водеща за ратификацията е бюджетната парламентарна комисия, която ще има заседание по-късно днес.

Именно от дневния ред на заседание на бюджетната комисия, насрочено за вчера, стана ясно, че кабинетът се готви да тегли нов външен дълг от 16 млд. лв. за следващите 3 години.

От БСП се оплакаха, че не са представени никакви мотиви за този нов заем и това е подписване на празен чек. 

Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) определи твърденията на социалистите като "манипулация".

Договорите, които народното събрание трябва да ратифицира, са подписан от правителството на 6 февруари.

Документите са три: договор за дилърство (между България и четирите банки Ситигруп, HSBC, Сосиете Женерал и Уникредит), договор за агентство (между България и Ситибанк, клон Лондон,) и акт за поемане на задължения от Република България.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.02 2015 в 13:05

Тоя пъпчив министър е невъоражен,но много опасен.Човек трябва да е много тъп,че да има вяра на подобни индивиди.Някога Софийското поле раждаше нашенските гений,сега започнаха да се раждат в Плевенския бостан,ама все едно,алчния и тъп селянин е еднакъв навсякъде.Господи ,пази ни от селски дебили.

12.02 2015 в 13:02

То хубаво оставка, ами нямаме опозиция...

12.02 2015 в 12:52


“Докато работят камерите, дебатът ще е винаги между 1 и 5 клас, коментира финансовият министър Владислав Горанов“....:)))))))

ХА!ХА!ХА!.....АМА НИЕ ПРЕКРАСНО РАЗБИРАМЕ, ЧЕ ТИ МРЪСНА ПОДЛОГО..ОБИЧАШ .....СКРИТИ И ПОТАЙНИ....СРЕЩИЧКИ КАТО БАЦИТИКВЕМЕН И.....ШЕФЧЕТО ТИ...ДИЛИАНЧО....НА СКРИТИ МЕСТЕНЦА..

БАХТИ И ДОЛНОПРОБНИЯТ БОКЛУК:((((((((((((((((((((((((

ОСТАВКАААААААААААААА!!!!

12.02 2015 в 12:49

ГЕРБ си помислиха, че като са спечелили значи ще я карат както през предишния мандат - ала-бала, замазване, крадене, КТБ, Здравна каса, наши хора, пенсионните фондове, ако може да им гепим парите и т.н. Този филм вече сме го гледали. Реформи, икономика и това е спасението, за да не улетим в бездната, а не заеми.

12.02 2015 в 12:48


“Ратификацията беше подкрепена само от ГЕРБ и Реформаторския блок“

ЛЪСНАХА КОЙ СА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА ГЕПАТ 16 000 000 000:((((((

“Риформатори“.....ЕБАТИ И РИФОРМИТЕ...така ли ще риформирате......НАЙ-ОБИКНОВЕНИ КРАДЦИ......


ОСТАВКАААА.....БОКЛУЦИИИ....КРАДЛИВИИИ...!!!!!!!!!!!!

ОСТАВКААААААААААААААААА