Външната комисия в парламента одобри идеята за нов дълг (обновена)

Нели Чолашка 12 февруари 2015 в 12:37 5906 5

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Владислав Горанов, министър на финансите.

Парламентарната външна комисия прие проекта на ратификация, която ще разреши на правителството да тегли нов външен дълг от 16 млрд. лв. следващите три години.

Първоначално стана ясно, че външната комисия на Народното събрание е отхвърлила предложението, но по-късно от пресцентъра на парламента съобщиха, че на заседанието е преброен като "въздържал се" и гласът на Красимир Богданов от Патриотичния фронт, който всъщност не е присъствал и не се е регистрирал в началото на заседанието.

Така се оказа, че комисията е подкрепила ратификацията с 9 гласа „за”, 3 гласа „против” и 5 гласа „въздържал се” и предлага на парламента да приеме на първо четене законопроекта.

Комисията се проведе набързо по време на почивката на депутатите. Ратификацията беше подкрепена само от ГЕРБ и Реформаторския блок. БСП бяха против, "въздържал се гласуваха" представителите на ДПС, ПФ и БДЦ във външната комисия. АБВ нямаше представител.

Докато работят камерите, дебатът ще е винаги между 1 и 5 клас, коментира финансовият министър Владислав Горанов. За максималната лихва от 10% той обясни, че не за първи път се залага такава лихва с идеята да не се дава никаква насока на пазара, каква доходност очакваме.

"Няма защо да подвеждаме хората. Става дума за дефицит, който трябва да се покрие, и сега става въпрос за рефинансиране при удобни условия. Има ниски нива на лихвите. С това рефинансиране ще спестим разходи при лихвите", защити ратификацията и Настимир Ананив от РБ.

Водеща за ратификацията е бюджетната парламентарна комисия, която ще има заседание по-късно днес.

Именно от дневния ред на заседание на бюджетната комисия, насрочено за вчера, стана ясно, че кабинетът се готви да тегли нов външен дълг от 16 млд. лв. за следващите 3 години.

От БСП се оплакаха, че не са представени никакви мотиви за този нов заем и това е подписване на празен чек. 

Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) определи твърденията на социалистите като "манипулация".

Договорите, които народното събрание трябва да ратифицира, са подписан от правителството на 6 февруари.

Документите са три: договор за дилърство (между България и четирите банки Ситигруп, HSBC, Сосиете Женерал и Уникредит), договор за агентство (между България и Ситибанк, клон Лондон,) и акт за поемане на задължения от Република България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови