В Гърция от утре: 30 процента държавна субсидия за купуването на електрически автомобил

OFFNews 27 юли 2022 в 16:02 7868 1

Зелена енергия на Астипалея

Снимка VW / CARSCOOPS

Малкият гръцки остров Астипалея стана първият, по който ще се движат само екологични автомобили.

Утре в Гърция се отваря платформата за подаване на заявления за субсидиране на покупката на електрически превозни средства (автомобили, двуколесни и триколесни превозни средства и електрически велосипеди), съобщи БТА.

Субсидиите се отпускат в рамките на втория кръг на програмата „Движа се електрически“, обявиха днес министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас и главният секретар на министерството по енергетиката Александра Здуку.

За физически лица субсидията при покупката на електромобил е 30 процента от цената на дребно преди данъците, но не повече от 8000 евро. Същото се отнася и при дългосрочния лизинг без задължение за изкупуване. За някои категории двуколесни и триколесни превозни средства, за електрическите велосипеди и микроавтомобилите субсидията достига до 40 процента, но максималната стойност е по-ниска.

В рамките на програмата се предлагат и други стимули като субсидия от 500 евро при покупката на зарядно устройство и стимул от 1000 евро при бракуване на стария автомобил.

Както отбеляза министърът на енергетиката Костас Скрекас, програмата има четири цели: обновяване на автомобилния парк, развитие на умна инфраструктура за зареждане, намаляване на емисиите от въглероден диоксид и икономия на средства от гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови