В дома на Березовски не намерили химически и радиоактивни вещества

24 март 2013 в 16:04 1961 0

Борис Березовски СНИМКА: АРХИВ/БГНЕС
Борис Березовски СНИМКА: АРХИВ/БГНЕС

Спецекипите по химически, биологически и радиоактивни вещества не са открили нищо съмнително в имението на руския олигарх Борис Березовски, който бе намерен мъртъв в дома си край Лондон в събота, съобщи Би Би Си.

Специалните екипи са били повикани в помощ на полицейското разследване, тъй като засега причините за смъртта на 67-годишния олигарх и враг на Владимир Путин остават загадка. Присъствието на специализираните звена на полицията и липсата на основна версия за смъртта на Березовски веднага възродиха спомена за покойния руски дисидент Александър Литвиненко, който бе отровен в Англия със силно токсичния радиоактивен изотоп полоний-210.

След като нищо съмнително обаче не бе открито в именито на Березовски, специалният кордон около дома му бе вдигнат. Тялото на покойника бе изнесено от къщата. То остана там до края на проверката на спецекипите и бе изнесено едва днес.

Борис Березовски натрупва огромното си състояние през 90-те години покрай приватизацията на държавните ресурси след падането на комунизма. Преживял е няколко опита за убийство, включително поставена бомба, която убива шофьора му.

През 2003 г. Великобритания му дава политическо убежище заради заплаха за живота му в родната му страна.

През последните години финансовото състояние на олигарха значително пострада след продължителни съдебни процеси в Англия. Британските медии изчислиха, че през 2011 г. Березовски е изгубил 100 милиона паунда при бракоразводното си дело. Такава издръжка на бивша съпруга шокира с размера си дори поданиците на Елизабет II. Борис Березовски изгуби и делото за 3 млрд. паунда (4,7 млрд. долара) срещу друг руски олигарх и негов бивш съдружник - Роман Абрамович. Искът на Березовски бе внесен заради това, че Абрамович го е принудил да продаде на твърде ниски цени акциите си в нефтената компания и алуминиевите заводи, които двамата притежаваха.

В навечерието на смъртта си в неформално интервю, публикувано в рускоезичния сайт на списание "Форбс", Березовски споделя, че животът му е изгубил смисъл и иска да се върне в Русия: "Днес нямам по-голямо желание от това да се върна в Русия."

"Подценявах факта колко ми е мила Русия и колко кратко мога да издържа да живея като емигрант", казва олигархът.

"Промених мнението си по много въпроси. Имах съвсем идеалистична представа за това как може да се построи една демократична Русия. Много идеалистично си представях и демокрацията в сърцето на Европа."

"Подцених инерцията в Русия и особено много подцених Запада", споделя оше Борис Березовски в последното си интервю.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови