В Австрия започва поетапна отмяна на мерките срещу COVID-19

OFFNews 14 април 2020 в 07:34 2081 0

Хиляди магазини ще отворят отново в Австрия, която ще стане днес една от първите европейски държави, смекчили строгите ограничения, въведени заради новия коронавирус, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Австрийското правителство обаче предупреди гражданите на страната, че опасността още не е отминала.

Австрия предприе мерки още на ранен етап, като затвори преди около четири седмици училищата, заведенията, театрите и магазините, които не продават стоки от първа необходимост. Хората бяха призовани да си стоят у дома и да работят от вкъщи, ако могат.

Досега страната се справя сравнително добре с епидемията, с 368 починали от регистрирани над 14 000 заразени, особено спрямо някои по-големи европейски страни като Италия, Испания и Франция. Потвърдените нови случаи нарастват с по няколко процента и броят на настанените в болница се стабилизира, отбелязва Ройтерс.

"Искаме да излезем възможно най-бързо от тази криза и в икономически план, и да се борим за всяко работно място в Австрия", заяви в отворено писмо до сънародниците си в събота - в навечерието на католическия Великден - канцлерът Себастиан Курц, чиято консервативна партия управлява в коалиция със Зелените.

Миналата седмица Курц очерта план за поетапно вдигане на ограниченията: първо, днес ще отворят отново магазините с площ до 400 метра, както и тези за подобрения за дома и градинарство; от 1 май ще възобновят работа търговските центрове, по-големите магазини и фризьорските салони; ресторантите и хотелите може да бъдат отворени в средата на следващия месец. Ще има ограничения за максималния брой хора, които имат право да бъдат едновременно в съответния магазин, като всички клиенти ще трябва да носят маска.

В петък Световната здравна организация предупреди, без да спомене изрично Австрия, че вдигането на ограниченията може да доведе до смъртоносна нова вълна на епидемията, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови