Унгарският парламент одобри референдум дали да има квоти за мигрантите

OFFNews 10 май 2016 в 14:45 2571 1

Сградата на парламента в Унгария

Унгарският парламент прие да се проведе референдум за квотното разпределение на бежанците в ЕС, предаде АП. За референдума гласуваха 135 депутати от 199 членове на парламента, петима бяха против.

Решението идва след като унгарският Върховен съд официално разреши правителството да организира допитване за европейския план за разпределяне на бежанци в страните от Евросъюза.

Очаква се президентът Янош Адер да определи дата за допитването. За да е валидно то, избирателната активност трябва да е над 50%.

Въпросът, по който унгарците ще се произнесат в рамките на референдума, е „Искате ли ЕС да наложи задължително настаняване на неунгарски граждани в Унгария без одобрението на унгарския парламент?".

Референдумът в Унгария за това дали да бъдат приети бъдещи предложения на ЕС за квоти за презаселване на мигранти ще се проведе през септември или началото на октомври, съобщиха от пресцентъра на министър-председателя.

Виктор Орбан зае антиимигрантска позиция след ескалацията на бежанската криза през миналата година и се противопостави на плана на Брюксел, одобрен от повечето страни членки през септември, за преразпределяне на 160 000 мигранти, припомнят световните медии.

Преди два месеца Орбан обяви, че страната му ще проведе референдум за квотите. Според него тези квоти ще прекроят етническата, културната и религиозна карта на Унгария и Европа. Унгария и Словакия започнаха съдебни дела срещу системата за преразпределяне на мигранти чрез задължителни квоти за страните членки.

Преди дни беше съобщено, че Европейската комисия подготвя предложение страна членка да бъде глобявана по 250 000 евро на всеки неприет бежанец според квотното разпределениe.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови