Унгария започва строежа на "Южен поток" през 2015 г.

ОFFNews 19 ноември 2014 в 19:42 7295 20

Виктор Орбан и Владимир Путин

Унгария ще започне строителството на своя участък от газопровода "Южен поток" през следващата година, въпреки позицията на ЕС и САЩ. Това заяви държавният секретар по въпросите на енергетиката в Унгария Андраш Араджки пред Ройтерс.

Според него това е единственият начин да се гарантират стабилни доставки на синьо гориво в Унгария, след като вероятно няма да бъде построен подкрепяният от ЕС газопровод "Набуко". От Будапеща искат да завършат свята част до 2017 година. 

„Южен поток”, който заобикаля Украйна, все още не може да получи „зелена светлина” от ЕК заради разминаванията си с европейското право.

Неотдавна унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Вашингтон оказва натиск върху Будапеща заради сътрудничеството й с Москва по енергийни въпроси.

"САЩ оказват силен натиск върху Унгария, опасявайки се от сближаване между Москва и Будапеща", посочи Орбан.

Днес външният министър на Унгария Петер Сиярто се срещна в Москва с руския си колега Сергей Лавров. Първият дипломат на Кремъл заяви след срещата, че Будапеща поддържа курс на диалог между ЕС и Митническия съюз.

Руският президент Владимир Путин пък определи Унгария като един от най-важните „политически и търговско-икономически партньори на Русия”.

Преди дни Унгарският парламент одобри закон, който позволява да се ускори изграждането на "Южен поток" през територията на страната. Новото законодателство дава зелена светлина за участието в проекта и на компании, които нямат съответния лиценз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!