Унгария блокира 50 млрд. евро финансиране за Украйна

Това се случва няколко часа, след като бе постигнато споразумение за започване на преговори за членство на Украйна в ЕС

OFFNews 15 декември 2023 в 11:14 1832 4

Унгарският премиер Виктор Орбан

Снимка БТА/АП

Унгарският премиер Виктор Орбан

Унгария блокира европейското финансиране за Украйна в размер на 50 милиарда евро. Това се случва само няколко часа, след като беше постигнато споразумение за започване на преговори за членство на Украйна в съюза, предаде Би Би Си. 

На 13 декември унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че е готов да вдигне ветото си за финансирането на Украйна, но само ако ЕС размрази 30 млрд. евро, предназначени за Будапеща.

Днес след края на среднощните преговори в Брюксел за отпускането на финансовата помощ Виктор Орбан съобщи позицията си - ветото на Унгария остава.

На свой ред лидерите на ЕС заявиха, че преговорите за помощ ще бъдат възобновени в началото на следващата година.

Министърът на Нидерландия Марк Рюте увери, че все още има време и че Украйна няма да остане без пари през следващите няколко седмици.

"Договорихме се с 26-те страни. Виктор Орбан все още не е в състояние да направи това. Доста съм убеден, че можем да постигнем споразумение в началото на следващата година. Мислим за края на януари", заяви Рюте.

Украйна е критично зависима от финансирането от ЕС и САЩ, тъй като продължава да се бори с окупационните руски сили, отбелязва Би Би Си.

Блокирането на помощта беше обявено от Виктор Орбан, малко след като ЕС решиха да започнат преговори за членство с Украйна и Молдова и да дадат статут на кандидат за членство на Грузия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

4

демотиватор

15.12 2023 в 11:25

ЕС отдавна трябваше да намери "цяр" за такива членове, които блокират належащи важни решения за собствена изгода (дори не на народа си).
И, както знаем, не е само Орбан, уви...

14048

3

voododoll

15.12 2023 в 11:23

Не може целия ЕС да е заложник на отявлени комунисти като Орбан и Нехамер! Ту единия ще изнудва всички останали, ту другия...

135

2

Far Rider

15.12 2023 в 11:22

Влизането на Унгария и България в ЕС е абсолютна грешка. Орбан плаче и търси начин да рекетира, но идват избори в Унгария и този път може и да не го изберат. Без тези 30 милиарда Унгария съвсем ще го закъса. Те и сега са с най-тежката криза в ЕС, с най-скъпите горива, с купонна система за основни хранителни продукти. Унгарците заляха съседните държави в търсене на работа!

14048

1

voododoll

15.12 2023 в 11:18

Май е време или Унгария да напусне Орбан, или ЕС...

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика