Орбан изнудва ЕС за 30 милиарда, за да разреши помощ за Украйна

OFFNews 13 декември 2023 в 15:09 1329 2

Орбан

Снимка БТА/АП

Виктор Орбан, премиер на Унгария.

Унгария е готова да вдигне ветото си върху настоящото предложение на ЕС за финансиране на Украйна с 50 млрд. евро, ако ЕС размрази 30 млрд. евро, предназначени за Будапеща. Това заяви главният политически съветник на унгарския премиер Виктор Орбан - Балаш Орбан пред агенция "Блумбърг".

Думите му ясно показват, че Будапеща не се отказва от практиката си да изнудва ЕС за много пари, за да даде съгласие за подкрепата за Киев.

"Финансирането от ЕС за Унгария и финансирането за Украйна са отделни въпроса. Но ако ЕС настоява за финансиране на Украйна от коригиран бюджет на ЕС, тогава тези два въпроса стават взаимосвързани", казва Балаш Орбан пред агенцията.

По думите му Унгария все още се противопоставя на пълния четиригодишен план за помощ и би предпочела ЕС да предложи на Украйна финансиране за една година без никакви изменения в бюджета.

Според "Политико" Унгария вдига залозите, тъй като се очаква Европейската комисия да деблокира 10 млрд. евро от фондовете на ЕС като награда за съдебните реформи, които Будапеща е приложила.

В същото време се очаква Брюксел да остави замразени около 11,7 млрд. евро за Будапеща, поради проблеми, свързани със защита правата на човека, възлагането на обществени поръчки и академичните свободи в Унгария.

Освен това Унгария чака да получи достъп до 10,4 млрд. евро безвъзмездни средства или нисколихвени заеми от фонда на ЕС за възстановяване след пандемията. Но и те са блокирани, докато Будапеща не приложи серия от антикорупционни мерки.

Сега Балаш Орбан заявява, че иска ЕС да преведе цялата сума - около 30 млрд. евро - която беше замразена миналата година поради проблеми с върховенството на закона и корупцията.

Освен това Будапеща определя като "червена линия" членството на Украйна в ЕС. Унгария настоява на Киев да бъде предложено стратегическо партньорство, вместо преговори за членство в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

2

Bad Horse

13.12 2023 в 15:50

Това е поредния пример за нефункционалността на ЕС. Или е доброволна организация на независими държави или е федерална държава с щати. Средно положение няма. Не може и тъй и инак.

Затова ЕС трябва да се реформира тотално или да се разпадне на отделни групи държави с отделни ценности. Рано или късно ще се случи едното от двете. Надявам се на доброволна организация, без КОМИСАРИ, но това комисарите няма да го допуснат. Ще докарат и това Социалистическо безумие до логичния му край, като СИВ.

12021

1

bls

13.12 2023 в 15:31

Да приемем, че това е изнудване. Аз не виждам разлика между това, което прави орбан и това, което правят австрийци и холандци с нас относно Шенген. И това което ни заплашиха от ЕС да ни направят заради Македония..

Имаш лостове - изнудваш. И ние трябва така да праскаме вето докато не ни пуснат в шенген при условие, че сме покрили критериите.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика