Украйна търси начин да изведе защитниците на Азовстал

Неколкостотин цивилни бяха евакуирани от завода, но още около стотина ранени, медици и военни остават на територията му

OFFNews 10 май 2022 в 15:57 4894 3

Снимка УНИАН

Украинските власти работят по процедурата за извеждане на ранените бойци, медици и военни от завода "Азовстал" в Мариупол на безопасно място, се казва в изявление на командването на Националната гвардия на Украйна.

"Лично президентът на Украйна и цялото ръководство на държавата полагат усилия за търсене на възможности за евакуация на цивилни граждани от "Азовстал" и продължават да работят за прилагане на процедурата за извеждането на ранени, медици и военнослужещи, включително с помощта на международната общност", се посочва в съобщението.

В момента градът се защитава от полка "Азов", 12-та бригада на Националната гвардия на Украйна, 36-та отделна бригада на морската пехота, гранична охрана, полицаи и доброволци.

"Целият военен гарнизон на защитниците! Всички те са герои. Всички те трябва да бъдат спасени - и това е една от основните задачи, които трябва да бъдат изпълнени не само на бойното поле, но и в международен план!", са категорични от командването.

И допълват, че нямат право да разкриват подробности за военни и хуманитарни операции в условията на активни бойни действия.

"Ще продължим да търсим решения и да правим всичко възможно, за да запазим живота на военните и цивилните, да възпрем врага и да изпълним правилно конституционния дълг за защита на държавата", обобщи командването.

Защитниците на Мариупол многократно са призовавали властите да приложат процедурата за извеждането на хората. Командирът на 36-та отделна бригада на морската пехота на украинските ВМС Серхий Волина призова за евакуация на украинските военнослужещи от завода "Азовстал".

Преди два дни полкът "Азов" обвини властите, че че са саботирали подготовката за защита на Мариупол. Офицерът от разузнаването на полка Иля Самойленко обяви, че завземането на града продължава вече 2,5 месеца и това е обсада, каквато "никога не е имало в историята". Задачата и моралният дълг на военните е да защитават страната. Според него обаче правителството не е успяло да организира защитата на града.

Президентът Володимир Зеленски подчерта, че влиятелни посредници и държави са били привлечени, за да спасят украинските военни, които се защитават в "Азовстал".

Неколкостотин цивилни бяха евакуирани от завода, но още около стотина души остават на територията му, съобщава съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко.

Там остават и ранени военнослужещи, които не могат да получат подходящо медицинско лечение.

В неделя спасени цивилни достигнаха безопасно място в украинската територия късно вечерта. Конвоят пристигна в контролирания от руснаците югоизточен град Запорожие по тъмно, като превозваше около 170 евакуирани. Сред тях са 51 души, които са се укривали в "Азовстал", и още около 120 души, които са стигнали пеша или на автостоп през целия град до сборен пункт в разрушен търговски център.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

6

редовно четящ

10.05 2022 в 21:25

Чудно защо името Азов предизвиква ди@рия /словесна/ у троловете на орките!

2051

4

Propaganda

10.05 2022 в 19:04

Трябва да дадем оръжия на тия момчета, че да трепят руски орки.

Последните дебили за 3 месеца 1 град не превзеха.

 
X

Да помогнем на украинските деца!