Правителството не успя да защити Мариупол. Загинаха 25 000 военни и цивилни

Полкът "Азов" обвини властите, че са саботирали подготовката за защита на града

OFFNews 08 май 2022 в 16:22 35806 5

Снимка УНИАН

Полкът "Азов" обвини властите, че са саботирали подготовката за защита на Мариупол. Това обяви офицерът от разузнаването на полка Иля Самойленко, цитиран от УНИАН.

Според Самойленко завземането на Мариупол продължава вече 2,5 месеца и това е обсада, каквато "никога не е имало в историята".

"При толкова много жертви сред войниците и цивилни. 25 000 цивилни са били убити от руската армия", съобщи той.

Офицерът подчерта, че задачата и моралният дълг на военните е да защитават страната. Според него обаче правителството не е успяло да организира защитата на града.

"Истината е, че ние сме уникални. Никой не очакваше, че ще издържим толкова дълго (а ние все още стоим). Нашето правителство не успя да защити Мариупол, не успя да подготви защитата му. Проблемът е, че ни наричат герои, възхищават ни се. Героизмът се появява, когато планирането и организацията се провалят", допълни той.

Самойленко подчерта, че много бойци от Азов са дали живота си за града, за страната, за народа на Украйна.

"И това е нашият приоритет. Можехме лесно да се изтеглим от Мариупол, да се оттеглим, защото виждахме ситуацията, но решихме да защитаваме града и имахме заповед да защитаваме Мариупол. Нямахме заповед да поемем пълното командване на отбраната на града. Но това решение беше взето, защото никой друг не го направи. Проблемът е, че много служители саботират отбраната на Украйна, бих казал, в продължение на около осем години. Тази война не започна на 24 февруари и ние го подчертаваме постоянно. Всички просто ни попречиха да се занимаваме с отбрана. Ако само знаеха през цялото време, че предстои голяма война с Руската федерация", изтъкна разузнавачът.

Азовският полк е формирование на Националната гвардия на Украйна, която е част от Източното оперативно-териториално обединение. Бойците на "Азов" участват в защитата на Мариупол от първите дни на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

И до момента в завода "Азовстал" продължава кървавата битка с руските нашественици. Украйна се опитва да спаси военните, блокирани на територията на завода.

Украинският президент Володимир Зеленски отбелязва, че са привлечени влиятелни посредници и държави, за да спасят украинските военни, които се защитават в заводския комплекс "Азовстал" в Мариупол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

7

Constanza

15.05 2022 в 19:31

До Керпеден:

То се видя кой граби "по мародерски подбуди", както избрахте да се изразите. Видеото плъзна по цял свят.

2099

4

Mateevk

08.05 2022 в 19:42

Да, "Азов" са разрушили целия град и са избили 25 хиляди души. Не знам по колко на ден им са падат да са убивали. Обаче извън безумната пропаганда има въпроси относно отбраната на цяла Южна Украйна. Не е ясно например защо са били разминирани подстъпите откъм Крим. Сигурно ще станат ясни много неща някой ден, вкл. кой точно е фашиста в тази ужасна приказка. Фашиста, който вика - Дръжте фашиста!

210

3

Merc

08.05 2022 в 18:50

:Мариупол орките го "освобождават" за 32 пореден път в последните 2 месеца и половина.
Хахахахах !